ΟΣΚΑΡ

Oscars 2017: Η Ελληνοαμερικανίδα που σχεδίασε τα κοστούμια του ‘La La Land’ κέρδισε μία υποψηφιότητα

Η Mary Zophres ή αλλιώς Μαρία Ζαφειροπούλου είναι η σχεδιάστρια πίσω απ' το υπέροχα κοστούμια της υποψήφιας για 14 Oscars ταινίας, La La Land. Για την ακρίβεια είναι μία από τις δημοφιλέστερες ενδυματολόγους του Hollywood, η οποία είναι υποψήφια στα Oscars 2017 για Costume Design για την ταινία. Η Mary έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με σκηνοθέτες όπως ο Steven Spielberg και οι αδελφοί Coen οι οποίοι δεν την έχουν αφήσει να φύγει απ΄το πλευρό τους τα τελευταία 10 χρόνια -έχοντας υπάρξει ξανά υποψήφια για το Oscar Ενδυματολογίας για την ταινία "True Grit".

H Mary Zophres γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1964 στη Φλόριντα των ΗΠΑ αλλά ο πατέρας της κατάγεται από τα Ιωάννινα. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Vassar, ενώ έμαθε την τέχνη της ενδυματολογίας από νωρίς, αφού οι γονείς της είχαν κατάστημα ενδυμάτων και εκείνη συχνά τους βοηθούσε.

Ξεκίνησε να δουλεύει στην βιομηχανία του κινηματογράφου το 1989, στην ταινία του Oliver Stone, “Born on The Fourth of July” ως βοηθός ενδυματολόγου.

Η Zophres έχει σχεδιάσει κοστούμια για ταινίες όπως “Iron Man 2”, “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystall Skull”, “The Terminal”, “Catch me if you can” και πιο πρόσφατα “People Like Us” και “Gangster Squad”.Για την ταινία “Interstellar” προτάθηκε για το βραβείο CDG Award (Βραβείο Σχεδιασμού Ρούχων).

(Κοστούμια από το Catch me if you can)

Όσο για το La La Land, η Zophres έχει πει:

Ήθελα οι γυναίκες στο κοινό να μείνουν με το στόμα ανοιχτό με τον Ryan και οι άντρες να νιώσουν ρομαντισμό για την Emma.

Η σχεδιάστρια χρησιμοποίησε διάφορες κινηματογραφικές πηγές για έμπνευση, ξεκινώντας από τις μουσικές αναφορές του σκηνοθέτη Damien Chazelle, από τα 60s: “The Umbrellas of Cherbourg,” “Lola” και “The Young Girls of Rochefort.” Επίσης, συναντήθηκε και με τον σχεδιαστή παραγωγής, David Wasco και την διακοσμήτρια του set, Sandy Reynolds-Wasco, για να αναλύσουν προσεκτικά τα κορεσμένα χρώματα των παραπάνω ταινιών. “Κατάφεραν την απόλυτη αρμονία μεταξύ των κοστουμιών και του σχεδίου παραγωγής,” είπε η Zophres.

 

Για την retro γκαρνταρόμπα της Mia aka Emma Stone, η Zophres χρησιμοποίησε μοντέρνες εκδοχές της Vogue, συν θρυλικές ηθοποιούς που ενέπνευσαν την χαρακτήρα: Julie Christie, Ingrid Bergman, Grace Kelly και Katharine Hepburn.

“Ήθελα να τοποθετήσω την ταινία περίπου σε εκείνη την εποχή χωρίς να είναι ‘trendy’,” είπε. Το σμαραγδί φόρεμα της Stone είναι βασισμένο σε ένα look της Judy Garland από την ταινία “A Star Is Born”, αφού και εκείνη και ο Chazelle συμφώνησαν πως ταίριαζε εκπληκτικά με το δέρμα της Emma Stone.