WOMEN TODAY

Το δυνατό μήνυμα της Malala Yousafzai με κορίτσια εκτοπισμένα από τον ISIS

Έγινε ευρέως γνωστή ανά την υφήλιο όταν σε ηλικία 15 ετών το 2012 δέχθηκε δολοφονική επίθεση με πυροβολισμό στο κεφάλι από ακραίους ισλαμιστές, ως αντίποινα στις προσπάθειές της να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση όλα τα κορίτσια. Αφού επέζησε της επίθεσης, η Malala Yousafzai έχει αφιερώσει την καθημερινότητά της σε αυτό το σκοπό.

Έτσι, στο πρόσφατο ταξίδι της στο Ιράκ επισκέφτηκε νεαρές κοπέλες σε κατασκήνωση προσφύγων, οι οποίες είχαν εκτοπιστεί και αποκλειστεί από την εκπαίδευση από τους εξτρεμιστές του ISIS. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτού του ταξιδιού, γιόρτασε μαζί με τις εκτοπισμένες κοπέλες και τα 20 γενέθλιά της σε ένα λούνα παρκ της περιοχής.

 

Πριν δύο μέρες προσγειώθηκα στο βόρειο Ιράκ, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νίκη επί των μαχητών του ISIS“, ανέφερε στο μπλογκ της πριν λίγες μέρες. “Μπορεί οι μάχες στους δρόμους να τελείωσαν, όμως ο αγώνας μας για τα κορίτσια συνεχίζεται“, συμπλήρωσε.

 

Επέλεξα να περάσω τα γενέθλιά μου φέτος στο Ιράκ για να γνωρίσω κορίτσια όπως η 13χρονη Nayir. Όταν οι εξτρεμιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη, η Nayir δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο για 3 χρόνια. Η οικογένειά της έφυγε από την πόλη τον Απρίλιο και τότε ο πατέρας της αιχμαλωτίστηκε από τον ISIS. Από τότε δεν έχουν νέα του. Η Nayir είναι μία εκ των τριών εκατομμυρίων εκτοπισμένων από το Ιράκ. Οι μισοί είναι παιδιά και τα μισά από αυτά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Τα στοιχεία είναι ακόμα χειρότερα για τα κορίτσια“, σημείωσε χαρακτηριστικά.