HARVEY WEINSTEIN

Οι δημοσιογράφοι που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Harvey Weinstein κέρδισαν το βραβείο Pulitzer

Την περασμένη χρονιά γράφτηκε ιστορία, αφού τον Οκτώβριο του 2017, το κίνημα #MeToo και τρεις δημοσιογράφοι που έκαναν εξονυχιστικό ρεπορτάζ και έρευνα αποκάλυψαν το σκάνδαλο που ακούει στο όνομα Harvey Weinstein, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας δεκάδες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και επιθέσεις εναντίον γυναικών που θέλησαν να δουλέψουν στην βιομηχανία του κινηματογράφου - ορισμένες εκ των οποίων είναι και μεγάλα ονόματα στο Hollywood σήμερα.

Οι Jodi Kantor κσι Megan Twohey από τους New York Times και ο Ronan Farrow που κάλυψε το ρεπορτάζ για το New Yorker, πήραν το βραβείο Pulitzer για το ρεπορτάζ κοινωνικής προσφοράς που έκαναν όταν έδωσαν φωνή σε όλες αυτές τις γυναίκες που κρατούσαν για χρόνια το στόμα τους κλειστό.

Kαι τα δυο ρεπορτάζ κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2017 με μερικές μέρες διαφορά το ένα από το άλλο. Μάλιστα ο Farrow έδωσε το θέμα στο New Yorker, αφού ο δικός του εργοδότης, το NBC News, αρνήθηκε να το δημοσιοποιήσει.

Μετά τις καταγγελίες αυτές, το κίνημα #MeToo έγινε ευρέως γνωστό, παρόλο που υπάρχει εδώ και μία δεκαετία χάρη στη δημιουργό του, την ακτιβίστρια Tamara Burke. Από τον Οκτώβριο του ’17 όμως, ξεκίνησε μια σειρά καταγγελιών για άντρες σε θέσεις εξουσίας που καταχρώνται αυτή τους την υπεροχή και προσπαθούν να επιβληθούν. Μετά τα ρεπορτάζ των Times και New Yorker, δημιουργήθηκε και το Time’s Up για τη νομική προστασία, την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση της παρενόχλησης.