NIKE

Αυτό το βίντεο με τρανσέξουαλ χορευτές, θα σε κάνει να αναρωτηθείς αν είμαστε όλοι ίσοι

Γιορτάζοντας τον μήνα Υπερηφάνειας, αλλά αρπάζοντας και κάθε ευκαιρία να αναδείξει τις μειονότητες και τις κοινωνικές ομάδες που στερούνται βασικών δικαιωμάτων, η Nike δημιούργησε μια ακόμα διαφήμιση που απέχει πολύ από αυτό που έχεις συνηθίσει από ένα brand αθλητικών ειδών.

Αυτή τη φορά, πρωταγωνίστρια είναι η βασίλισσα του χορού voguing, η Leiomy Maldonado. Το voguing είναι ένα είδος χορού το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους queer και transgender κύκλους. Η Leiomy είναι γνωστή ως η πρώτη τρανσέξουαλ γυναίκα που εμφανίστηκε στο αμερικάνικο “Best Dance Crew” το 2009, με τους Vogue Evolution.

Επίσης, το κοινό τη γνωρίζει και από μια χαρακτηριστική της κίνηση που λάτρεψε και η Beyonce, το hair flip.

 

Εν προκειμένω, στο βίντεο της Nike, βλέπουμε τη Leiomy, αλλά και άλλους μαύρους ανθρώπους να κάνουν voguing, στο δρόμο ή και σε σχολή χορού, αλλά και σε club, όπου συνήθως γίνονται και τα voguing battles.

Παράλληλα ακούμε μια φωνή να αναρωτιέται “Τι έκανες για να αφήσεις το σημάδι σου σε αυτόν τον κόσμο; Ποια βουνά ανέβηκες; Ποιοι άγγελοι σου έδωσαν τα φτερά σου; Σε ποιους ουρανούς πέταξες; Όταν έφτασες στον ουρανό, ποιος ήταν εκεί να σε πιάσει μόλις έπεσες; Και μήπως σου είπαν ότι έσωσες κι εκείνους, όπως έσωσες εμένα; Ότι διορθώνουν τα φτερά τους και κοιτάζουν προς τον ήλιο μόνο και μόνο για να σε δουν να πετάς. Οπότε προχώρα Lei, πέτα“.

Αυτό το βίντεο είναι κομμάτι της καμπάνιας της Nike #BeTrue, η οποία απευθύνεται στους queer και ανθρώπους που δεν εκφράζονται μέσα από το δίπολο του φύλου, θέλοντας να ρίξει περισσότερο φως στην συναισθηματική, αλλά και αθλητική τους δύναμη, για την οποία η κοινή γνώμη δε γνωρίζει πολλά.