EMILY RATAJKOWSKI

H Emily Ratajkowski εξηγεί γιατί το να γδύνεσαι στο instagram δεν σε κάνει λιγότερο φεμινίστρια

Η Emily Ratajkowski έγινε γνωστή μέσα από το κλιπ για το τραγούδι Blurred Lines, όπου κυκλοφορούσε γυμνή. Έκτοτε την έχουμε δει στο "Gone girl" και δεν θυμάμαι πού αλλού, αλλά την (παρ)ακολουθούμε για το πάρα πολύ σέξι προφίλ της στο instagram.

Πέρα από αυτό το συγκλονιστικό και σέξι κορμί, βέβαια, δεν πίστευα πως έχει κάτι άλλο να πει, ακριβώς γιατί έχω μεγαλώσει κι εγώ με εκείνες τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που ακόμα καμια φορά δε με αφήνουν να πιστέψω ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι και έξυπνη και με άποψη και σεξουαλική και όμορφη. Σταυρώστε με, λοιπόν, αλλά είναι μια από τις ελάχιστες φορές που λατρεύω να βγαίνω λάθος, αφού η Emily έδωσε μια συνέντευξη στο Harper’s Bazaar της Αραβίας και είπε όλα όσα χρειαζόμουν για να μου αλλάξει τη γνώμη. Γι’ αυτό μην ακούτε τι λένε οι γύρω σας και να είστε όλα αυτά που πρεσβεύετε, χωρίς ντροπή και περιορισμούς. Και διαβάστε και μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξή της, ενώ θα την απολαμβάνετε (και) ντυμένη.

 

(Πάτα τα βέλη αριστερά – δεξιά για να δεις περισσότερες φωτογραφίες)

Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την ιδέα μιας γυναίκας που είναι πιο σεξουαλική, ως το αντίθετο του φεμινισμού, την ίδια στιγμή που νιώθω ότι ακριβώς αυτή η συζήτηση είναι καταπιεστική για τις γυναίκες, επειδή τους λες πώς να ντυθούν και πώς να συμπεριφερθούν. Το ακριβώς αντίθετο του φεμινισμού δηλαδή. Η άποψη ότι πρέπει να προσαρμοστείς εξαιτίας των κοινωνικών αντιλήψεων μιας σεξουαλικής γυναίκας, ή των πατριαρχικών προτύπων της ομορφιάς και της σεξουαλικότητας, επίσης ασκεί πίεση στις γυναίκες να αλλάξουν, αντί να αλλάξει η γενικότερη κουλτούρα. Παρόλ’ αυτά, αν μια γυναίκα νιώθει καλά με αυτό, ποιος μπορεί να της πει να μην το κάνει;

Οι γυναίκες θα έπρεπε να είναι ελεύθερες να κάνουν και να πουν ό,τι θέλουν, χωρίς το βάρος της κρίσης των άλλων ανθρώπων. Καμια γυναίκα δε θα έπρεπε να νιώθει κατακριτέα ή περιορισμένη.

Βέβαια, νιώθω πως νέες γυναίκες έχουν αυτή την ιδέα του φεμινισμού που τη φέρουν σαν φορτίο. Αυτό που είπε και η Roxane Gay στο βιβλίο της, Bad Feminist. Tι σημαίνει να είσαι κακή φεμινίστρια;. Για παράδειγμα, σου αρέσει ένα τραγούδι που είναι μισογύνικο με κάποιον τρόπο και η ενοχή που μπορεί να δημιουργήσει αυτό ειδικά στις νέες κοπέλες, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό τόσο μεγάλη πίεση, είναι απαίσια“.

Για κάθε γυναίκα είναι διαφορετικό. Ό,τι σε κάνει να νιώθεις άνετα και με όποιον τρόπο θες ή δε θες να δείξεις τη σεξουαλικότητά σου, είναι σημαντικό, εφόσον είναι δική σου επιλογή.

Ημουν ένα 12χρονο με στήθη μεγέθους D, αλλά ο κόσμος με έβλεπε σαν 21. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να καταλάβω και να συμβιβαστώ με αυτή την αντίληψη των άλλων. Είναι δύσκολο για ένα 12χρονο κορίτσι να σκέφτεται “γιατί δε με αφήνουν όλοι ήσυχη”, επειδή την ίδια στιγμή δε βλέπει κανέναν άντρα να πρέπει να δικαιολογηθεί για το τι φοράει και το πώς εκφράζεται. Η μητέρα μου μου είπε “φόρα ό,τι θες, κάνε ό,τι θες, δεν έχει σημασία. Αυτό είναι το σώμα σου, αυτή είσαι και δεν είναι δικό σου θέμα τι λένε οι άλλοι”. Εκεί ένιωσα ότι με αποδέχονται

Για μένα οι γυναίκες δεν πρέπει να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ώστε να κάνουν τους άλλους, κυρίως τους άντρες να νιώθουν άνετα ή άβολα. Οι γυναίκες κάνουν ό,τι θέλουν, δεν περιμένουν τίποτα όταν ντύνονται κάπως ή ανεβάζουν συγκεκριμένα πράγματα στο Instagram. Ακόμα όμως κι αν περιμένουν κάτι, είναι η δική τους ζωή, και έχουν την ικανότητα να κάνουν αυτές τις επιλογές. 

Ο διαχωρισμός ανάμεσα στο να είσαι έξυπνη και μια γυναίκα που μιλάει για τον φεμινισμό, αλλά ταυτόχρονα και σέξι και χαρούμενη που επιδεικνύεις τη σεξουαλικότητά σου, είναι απλά σεξιστικό. Οι γυναίκες θα έπρεπε να μπορούν να είναι όπως θέλουν με το κορμί τους και τη σεξουαλικότητά τους και αυτό δε θα έπρεπε να έρχεται σε καμία αντιπαράθεση με αυτό που θέλουν να πουν. Το να είσαι αισθησιακή είναι απελευθερωτικό. Αλλά δε νομίζω πως είμαι τρομερά αισθησιασκή κάθε μέρα. Είμαι απλά ένας άνθρωπος και νιώθω πολλά διαφορετικά πράγματα μέσα στη μέρα – σέξι, χαζή, έξυπνη. Και αυτή είναι η ζωή που θα θελα να ζει μια νέα γυναίκα καθώς μεγαλώνει. Θέλω να νιώθει όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα μέσα στο 24ωρο και αυτό να την γεμίζει ενέργεια“.