ANGELINA JOLIE

Jolie εναντίον Trump: Η προσφυγική πολιτική πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα και όχι στο φόβο

Η Angelina Jolie υπήρξε ανέκαθεν ευαισθητοποιημένη σε θέματα προσφύγων, μεταναστών, ανθρώπων που βάλλονται από φτώχεια, πείνα, πολέμους, κακοποίηση κάθε είδους κ.ο.κ. Ούσα Πρέσβειρα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αποφάσισε να πάρει δημόσια θέση για το πρόσφατο ξενοφοβικό διάταγμα του Donald Trump, γράφοντας ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στους New York Times.

Οι πρόσφυγες είναι άνδρες, γυναίκες και παιδιά εγκλωβισμένοι στη μανία του πολέμου ή και σε σταυροδρόμια διώξεων. Δεν είναι εκείνοι που ασκούν τρομοκρατία, αλλά τα θύματα της τρομοκρατίας της ίδιας“, αναφέρει η δημοφιλής ηθοποιός στην εισαγωγή του άρθρου της, με τίτλο: “Η πολιτική για τους πρόσφυγες πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα και όχι στο φόβο“.

Στο μακροσκελέστατο άρθρο της που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη στο αμερικανικό Μέσο, αναφέρει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η ξενοφοβική και ρατσιστική του Donald Trump είναι αδιέξοδη, ενώ καλεί το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να αλλάξει τακτική.

Ως μητέρα 6 παιδιών, όλα εκ των οποίων έχουν γεννηθεί σε ξένους τόπους και είναι υπερήφανοι Αμερικανοί πολίτες, θέλω πολύ η χώρα μας να είναι ασφαλής για εκείνα και για τα παιδιά ολόκληρου του έθνους μας. Ωστόσο, θέλω εξίσου να γνωρίζω ότι τα παιδιά-πρόσφυγες που ζητούν άσυλο θα έχουν πάντα την ευκαιρία να εξεταστεί η περίπτωσή τους σε μια Αμερική της συμπόνοιας. Όπως επίσης, ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την ασφάλεια της χώρας μας χωρίς να καταγράφουμε πολίτες ολόκληρων κρατών -ακόμη και μωρά- ως επισφαλείς επισκέπτες της Αμερικής εξαιτίας της γεωγραφίας ή της θρησκείας τους“, συμπληρώνει στη συνέχεια η Angelina Jolie.

Λίγο πριν το τέλος του άρθρου της, η ηθοποιός αναφέρει: “Το μάθημα των ετών που ξοδέψαμε πολεμώντας την τρομοκρατία από το Σεπτέμβριο του 2011, μας δίδαξε ότι κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από τις αξίες μας, απλώς χειροτερεύουμε το πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε.

Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε οι αξίες μας να γίνουν παράπλευρη απώλεια στην αναζήτηση μεγαλύτερης ασφάλειας

Κλείνοντας τις πόρτες μας στους πρόσφυγες ή κάνοντας διακρίσεις μεταξύ αυτών δεν είναι ο σωστός τρόπος για την Αμερική και δεν μας κάνει ασφαλέστερους. Δρώντας με γνώμονα το φόβο, δεν είναι ο αμερικάνικος τρόπος. Η στόχευση των αδυνάτων δεν επιδεικνύει δύναμη“.

Το αφοπλιστικό της άρθρο κλείνει λέγοντας: “Όλοι θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας. Επομένως, πρέπει να ψάξουμε στις πηγές της τρομοκρατικής απειλής -στις διαμάχες που δίνουν χώρο και οξυγόνο σε ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και την απελπισία και ανομία από τις οποίες θρέφονται. Οφείλουμε να συγχρωτιστούμε με ανθρώπους όλων των πίστεων, ώστε να πολεμήσουμε την ίδια απειλή και να αναζητήσουμε την ίδια ασφάλεια. Είναι αυτό ακριβώς το σημείο που ήλπιζα κάθε πρόεδρος να οδηγήσει το σπουδαίο έθνος μας, εκ μέρους όλων των Αμερικάνων“.

Δεν θα μπορούσε να τα έχει πει κάποιος καλύτερα από αυτό.