WOMEN TODAY

Η Cynthia Nixon για κυβερνήτης της Νέας Υόρκης: Μία υποψηφιότητα με ξεχωριστή σημασία

AP Photo/Axel Schmidt

Η ηθοποιός Cynthia Nixon, της οποίας η καριέρα απογειώθηκε στο πλαίσιο της σειράς του ΗΒΟ Sex and the City, αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, κατεβαίνοντας υποψήφια για κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Η ανακοίνωση έγινε στις 19 Μαρτίου μέσα από ένα video που ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter και είναι αλήθεια πως η κίνησή της αυτή δεν εξέπληξε κανέναν από όσους παρακολουθούσαν την πορεία της τα τελευταία χρόνια. Η υποψηφιότητα της Cynthia Nixon, πέραν του ότι διαθέτει μια μεγάλη δόση νοσταλγικού pop culture, διαθέτει τη δική της ξεχωριστή σημασία για μια σειρά από λόγους.

 

H Nixon γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1966, από γονείς που κατάγονται από διαφορετικές πολιτείες, και σπούδασε στο Barnard College. Η καριέρα της στο χώρο του θεάματος ξεκίνησε το 1980, αλλά η πρώτη της σημαντική κινηματογραφική συμμετοχή ήταν το 1984 στην ταινία Amadeus. Από το 1998 ως το 2004 πρωταγωνίστησε στη σειρά Sex and the City, κερδίζοντας για το ρόλο της επιτυχημένης δικηγόρου Miranda Hobbes τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου, ενώ κέρδισε και ένα Βραβείο Emmy στην ίδια κατηγορία. Μετά το τέλος του Sex and the City πρωταγωνίστησε στις sequel ταινίες του, ενώ συνέχισε και τις εμφανίσεις της στο θέατρο. Η ζωή της ηθοποιού βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και έτσι η ίδια είναι σε θέση να γνωρίζει τα σημαντικά ζητήματα της πολιτείας, της οποίας επικεφαλής είναι αυτή τη στιγμή ο Andrew Cuomo.

Jason DeCrow/AP Images for Human Rights Campaign, File

(Jason DeCrow/AP Images for Human Rights Campaign, File)

O Cuomo, 61 ετών, δικηγόρος και – κατά κύριο λόγο γόνος πολιτικής οικογένειας στο επάγγελμα – έχει εκλεγεί ήδη δυο φορές στη θέση του κυβερνήτη, ενώ λίγο πριν από αυτόν κατείχε επί μια δεκαετία την ίδια θέση ο πατέρας του. Ο νεποτισμός, που αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό και της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, είναι ένα από τα βασικά σημεία της καμπάνιας του αντιπάλου της που θα επιλέξει, μεταξύ άλλων, να πλήξει η Nixon. Και η ίδια ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών, ωστόσο τοποθετείται ιδεολογικά πιο αριστερά από τον Cuomo.

Η Nixon επέδειξε τεράστια τόλμη με την κίνησή της αυτή, καθώς ο Cuomo δεν φαίνεται καθόλου έτοιμος να αποχωριστεί την καρέκλα του, με δεδομένο ότι στο πλαίσιο της θέσης του χειρίζεται ένα τεράστιο budget, ενώ διαθέτει σημαντικούς (και γενναιόδωρους) χρηματοδότες που αναμένεται να τον στηρίξουν και στις επερχόμενες προκριματικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Η Nixon πάλι, δεν έχει κατέβει ποτέ ξανά υποψήφια, δε διστάζει, όμως, να επισημάνει από την πρώτη μέρα της καμπάνιας της την ανισότητα που χαρακτηρίζει την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου έχουν συγκεντρωθεί τεράστιος πλούτος και ασύλληπτη φτώχεια μαζί. Αυτό οφείλεται σύμφωνα με την ίδια στην «ελίτ του Όλμπανι», της πρωτεύουσας της πολιτείας, όπου λαμβάνονται όλες οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο (ενίοτε και όχι μόνο).

Greg Allen/Invision/AP

(Greg Allen/Invision/AP)

Λίγους μήνες πριν, όταν είχαν ακουστεί οι πρώτες φήμες που την ήθελαν υποψήφια, η Nixon είχε δώσει ως έναν πιθανό λόγο της συμμετοχής της στη διαδικασία αυτή το πρόβλημα της εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, οι μεγαλύτερες δαπάνες στον τομέα αυτό πραγματοποιούνται στις περιοχές με τα πιο πλούσια σχολεία. Πέντε χρόνια πριν, μάλιστα, η ίδια είχε στηρίξει τον Bill de Blasio, υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για παραπλήσιους, μεταξύ άλλων λόγους, και, φυσικά, έδωσε τον δικό της αγώνα ενάντια στην υποψηφιότητα του Donald Trump, συνεχίζοντας να εκφράζεται εναντίον του και μετά την εκλογή του.   

Στην ατζέντα της ως υποψήφιας εντάσσονται, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το πρόβλημα των φυλακών, που είναι πιο πολυπληθείς από ποτέ, αλλά και πιο πρακτικά θέματα, όπως η λειτουργία του μετρό της Νέας Υόρκης. «Έχουμε κουραστεί από τους πολιτικούς που τους ενδιαφέρουν περισσότερο οι επικεφαλίδες των εφημερίδων και η δύναμή τους από ό,τι τους ενδιαφέρουν οι πολίτες», δηλώνει η Nixon στο βίντεο της καμπάνιας της, δηλώνοντας το προφανές για όσους ανθρώπους έχουν ακούσει, έστω, το όνομα «Trump». 

AP Photo/Michael Sohn

(AP Photo/Michael Sohn)

Φυσικά, η υποψηφιότητα της Nixon, ιδίως στη συντηρητική Αμερική του Trump, διαθέτει και μια ακόμα ξεχωριστή σημασία, καθώς η ίδια από το 2004 είναι μαζί με την Christine Marinoni, με την οποία παντρεύτηκαν το 2012, ενώ έχουν αποκτήσει μαζί και έναν γιο. Η Nixon θα δώσει τη δική της μάχη για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, σε μια πολύ σημαντική πολιτεία, της οποίας τα εκλογικά αποτελέσματα μπορούν, θεωρητικά, να προκαλέσουν επιπλοκές στην προεδρία του Trump και να ανακόψουν μελλοντικά την πορεία του για μια ακόμα υποψηφιότητα.

AP Photo/MTI,Bea Kallos

(AP Photo/MTI,Bea Kallos)

Η πορεία της Nixon θα είναι δύσκολη, καθώς ο Cuomo λανσάρεται όσο Δημοκρατικός και όσο συντηρητικός «πρέπει» για τον μέσο Αμερικανό πολίτη που επιθυμεί τον φιλελευθερισμό στις ιδέες και τα δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα θέλει και τη σταθερότητα και την ησυχία στο σπίτι του. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, ο Cuomo δεν φαίνεται να απειλείται άμεσα από την υποψηφιότητα της Nixon, αλλά επειδή το εκλογικό σώμα είναι λίαν απρόβλεπτο, κανείς δε μπορεί να ξέρει αν θα κάνει τη διαφορά στην περίπτωσή της.

Βέβαια, η ίδια η υποψήφια δεν συμμερίζεται την άποψη των φαν της ότι η προσωπικότητά της είναι ίδια με αυτή της Miranda, εκτός από το γεγονός ότι μοιράζονται το ίδιο φεμινιστικό πάθος, επιδιώκοντας την ισότητα των δυο φύλων σε κάθε τομέα της ζωής. Σε κάθε περίπτωση, παρότι δε συμφωνούμε πάντα με τις πολιτικές υποψηφιότητες των celebrities (βλ. Trump), πιστεύουμε ότι η Nixon, ακόμα κι αν δεν εκλεγεί τελικά σε αυτή τη φάση, θα βοηθήσει με την καμπάνια της στην ανάδειξη των προβλημάτων της πολιτείας της Νέας Υόρκης (και των ΗΠΑ εμμέσως), ευαισθητοποιώντας τους πολίτες και ωθώντας τους να επιτελέσουν το βασικό τους καθήκον, δηλαδή να φτάσουν ως τις κάλπες και να ψηφίσουν.

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Axel Schmidt