CELEBRITIES

Η Μοnica Lewinsky υπέγραψε ένα κείμενο-καταπέλτη ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση και στον Bill Clinton

Evan Agostini/Invision/AP

Η Μοnica Lewinsky πρώην γραμματέας του Λευκού Οίκου που έγινε διάσημη σε όλο τον πλανήτη μετά το σκάνδαλο για τις σχέσεις που διατηρούσε με τον τότε Πρόεδρο της Αμερικής, Bill Clinton, τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει ακτιβιστική δράση για τα δικαιώματα των γυναικών.

Αν ήσουν πολύ μικρή (ή δε ζούσες ακόμα) για να θυμάσαι να σου πούμε, με πολύ λίγα λόγια τι είχε συμβεί: Από το 1995 μέχρι το 1997, η Lewinsky, ούσα τότε 22 χρονών και δουλεύοντας ως intern στο Λευκό Οίκο, διατηρούσε σεξουαλική σχέση με τον, κατά 27 χρόνια μεγαλύτερό της και παντρεμένο με την Hillary, Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Bill Clinton.

ASSOCIATED PRESS

Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS

To 1998 που η «σχέση» τους αποκαλύφθηκε, η Monica βρέθηκε τότε στο επίκεντρο ενός πολιτικού και σεξουαλικού σκανδάλου, εξαιτίας του οποίου έπεσε θύμα παρενόχλησης και bullying τόσο στα media, όσο και στο διαδίκτυο και τα social media.

ASSOCIATED PRESS

Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS

Σήμερα, η 44χρονη πλέον Μonica, έχει πολλά να πει για την κατάχρηση της εξουσίας από μέρους των αντρών βάζοντας την υπογραφή της σε ένα καταγγελτικό δοκίμιο σχετικά με το σκάνδαλο με τον Bill Clinton.

Στο δοκίμιο της, το οποίο γράφτηκε με αφορμή το κίνημα #ΜeToo και την 20η επέτειο της έρευνας του Kenneth Star κατά του Bill Clinton, η Lewinsky ανακαλεί την υπόθεση με τον Clinton, για τον οποίο, ούτως ή άλλως, έχει εκφράσει το δριμύ κατηγορώ της τα τελευταία χρόνια. Όπως παραδέχεται, το κίνημα #MeToo λειτούργησε ως καταλύτης προκειμένου α. να ξεπεράσει το «τραύμα» που της δημιούργησε αυτή η ιστορία από το παρελθόν της και β. να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μόνη.

«Καθώς πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται όσα συνέβησαν, κατάλαβα πώς η ιστορία μου ήταν, κατά κάποιον τρόπο, μια μικρογραφία, μιας  μεγαλύτερης, εθνικού επιπέδου, ιστορίας. Το 1998 ένα γεγονός τρανταχτό άλλαξε την κοινωνία μας και την αλλάζει ξανά καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο έτος της προεδρίας του Trump μέσα σε έναν κόσμο με “Cosby-Ailes-O’Reilly-Weinstein-Spacey-Όποιος είναι ο Επόμενος”», γράφει μεταξύ άλλων.

ASSOCIATED PRESS

Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS

«Δεδομένου του μετατραυματικού στρες και της συνειδητοποίησης του τραύματός μου ήταν πολύ πιθανό η θεώρησή μου να μην είχε αλλάξει απαραίτητα αν δεν υπήρχε το κίνημα #MeToo. Κι αυτό όχι μόνο επειδή με βοήθησε να δω τα πράγματα μέσα από ένα νέο πρίσμα, αλλά και επειδή μου έδειξε νέες οδούς να αισθάνομαι ασφαλής. Μια ασφάλεια που προέρχεται από την αλληλεγγύη».

Η Lewinsky επίσης αναφέρει ότι υπήρξε «κατάχρηση εξουσίας» μεταξύ εκείνης και του Προέδρου Clinton ο οποίος, εκείνη την εποχή,  ήταν 49 χρονών.

«Επιτέλους αναγνωρίζω πόσο προβληματικό ήταν ότι και οι δυο μας φτάσαμε σε ένα σημείο όπου η συγκατάθεση είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση», γράφει και συνεχίζει εξηγώντας ότι η απόφαση κάποιων γυναικών να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση που έχουν δεχτεί από άντρες οι οποίοι βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας τη βοήθησαν πολύ.

«Η σιωπή έχει προστατεύσει εδώ και πολύ καιρό ισχυρούς άνδρες όταν πρόκειται για  θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας», συμπληρώνει ενώ κλείνει με μια φράση -καταπέλτη.

«Μέσα από όλα αυτά, τους τελευταίους μήνες, θυμήθηκα μια μεξικανική παροιμία που λέει το εξής: “Προσπάθησαν να μας θάψουν· δεν ήξεραν ότι είμαστε σπόροι”».

 

Κεντρική φωτογραφία: Evan Agostini/Invision/AP