CELEBRITIES

28 καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των Mario Testino και Bruce Weber. Η αντίδραση της Vogue

AP Photo/Matt Sayles, Michael Sohn

Ο ανεμιστήρας των αποκαλύψεων δουλεύει στο φουλ. Μαρτυρίες, κατηγορίες, παρασκήνιο, δυσφήμιση, δικαιοσύνη, αλήθεια, διαστροφή, σκορπούν ασταμάτητα στο πάλαι ποτέ λαμπερό και τακτοποιημένο χώρο της ανώτατης κάστας της σόουμπιζ. Οι μάσκες έχουν πέσει και δεν σηκώνονται ξανά με τίποτα. Το νέο κύμα σεξουαλικών καταγγελιών έχει (ξε)σηκωθεί στον πλανήτη της μόδας. Πρωταγωνιστές οι φωτογράφοι- αστέρες Mario Testino και Bruce Weber.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, o Περουβιανής καταγωγής, σεβάσμιος μέχρι πρότινος φωτογράφος Mario Testino, το φακό του οποίου εμπιστεύονται οι πιο διάσημοι άνθρωποι του κόσμου, κατηγορείται από 13 άντρες μοντέλα για ανάρμοστη συμπεριφορά, ανήθικες προτάσεις και επιδιώξεις ερωτικής συνεύρεσης μαζί τους. Συγκεκριμένα ο Ryan Locke, ένα από τα μοντέλα που μεσουράνησαν στις πασαρέλες τη δεκαετία του 1990, χαρακτήρισε το φωτογράφο της Kate Middleton και της πριγκίπισσας Diana ως «σεξουαλικό αρπακτικό» και αφηγήθηκε μία ιστορία όπου κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης ο Testino απαίτησε από όλο το συνεργείο να αποχωρήσει από το δωμάτιο για να μείνει μόνος του με τον Locke. «Εγώ είμαι το κορίτσι, εσύ είσαι το αγόρι» φέρεται να του είπε, προτού ο Locke τον απωθήσει και φύγει τρέχοντας, όπως ισχυρίζεται.

«Η σεξουαλική παρενόχληση ήταν μία μόνιμη πραγματικότητα» αναφέρει ένα ακόμη μοντέλο, ο Roman Barett, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οποίου ο Testino αφού τρίφτηκε στο πόδι του, αυνανίστηκε μπροστά του.

Στο εν λόγω άρθρο οι New York Times κάνουν μία ακόμα δεινή αποκάλυψη για έναν ακόμα συνάδελφο του Testino, τον «μεγάλο και τρανό» φωτογράφο Bruce Weber, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση και καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά από συνολικά 15 άντρες μοντέλα. Ο Jason Boyce, Josh Ardolf και Bobby Roache είναι τρεις από τους άντρες που έχουν μιλήσει για τον Weber, με τον τελευταίο να καταθέτει ότι ο φωτογράφος του έβαλε χέρι κατά τη διάρκεια κάστινγκ το 2007.

Ο Mario Testino δεν έχει προβεί σε δηλώσεις διάψευσης, ενώ ο Bruce Weber δήλωσε στους New York Times «λυπημένος και σοκαρισμένος από τις εξωφρενικές κατηγορίες που έγιναν σε βάρος του». Ωστόσο ο όμιλος Conde Nast, στον οποίο ανήκει η Vogue ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της συνεργασίας του περιοδικού με τον Testino και τον Weber, όπως άλλωστε είχε κάνει και πριν περίπου έναν μήνα, αντιδρώντας απευθείας στη δημοσιοποίηση αντίστοιχων καταγγελιών κατά του επίσης φωτογράφου Terry Richardson. Eπίσης ο επικεφαλής του ομίλου, Bob Sauerberg ανακοίνωσε τη συνεργασία αποκλειστικά με μοντέλα άνω των 18 ετών σε φωτογραφήσεις μόδας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα νεαρά μοντέλα θα πρέπει να φωτογραφίζονται συνοδεία κηδεμόνα. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του οίκου Burberry δήλωσε πως δεν σχεδιάζει να συνεργαστεί με τον Testino, ενώ από πλευρά Michael Kors «επανεξετάζεται» η σχέση του οίκου και με τους δύο φωτογράφους. 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Matt Sayles, Michael Sohn