CELEBRITIES

SAG Awards: O λόγος του Mahershala Ali για τους πρόσφυγες είναι ό,τι πιο συγκινητικό θα δεις

O Mahershala Ali πρωταγωνιστεί στο υπέροχο, φανταστικό, μοναδικό "Moonlight" και όσο θα σε συγκινήσει στον ρόλο του ως Juan, άλλο τόσο - αν όχι περισσότερο - θα σε κάνει να δακρύσεις ο λόγος του όταν παρέλαβε το βραβείο SAG για τον Β' Αντρικό Ρόλο.

Ο Αli είναι 42 ετών, Μουσουλμάνος από την Αμερική και δεν μπόρεσε ούτε ο ίδιος να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν αναφέρθηκε στο πρόσφατο εκτελεστικό διάταγμα του Donald Trump, που έφερε χαμό στα αεροδρόμια και απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ για τους ανθρώπους από επτά μουσουλμανικές χώρες (Ιράκ, Συρία, Ιράν, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη).

Νομίζω ότι αυτό που έμαθα δουλεύοντας για το “Moonlight”, είναι ότι βλέπουμε τι συμβαίνει όταν καταδιώκεις τους ανθρώπους. Κλείνονται στον εαυτό τους και αυτό για το οποίο ήμουν τόσο ευγνώμων έχοντας την ευκαιρία να παίξω τον Juan, ήταν ότι έπαιζα έναν gentleman που είδε έναν νεαρό άντρα να κλείνεται στον εαυτό του σαν αποτέλεσμα της καταδίωξης από την κοινωνία. Πήρε λοιπόν την ευκαιρία να τον ανεβάσει και του είπε πως έχει αξία, ήταν εντάξει και τον αποδέχτηκε. Ελπίζω να κάνουμε καλύτερη δουλειά σε αυτό το κομμάτι.

Χανόμαστε προσέχοντας τις λεπτομέρειες που μας κάνουν διαφορετικούς, αλλά νομίζω πως υπάρχουν δυο τρόποι να το κάνει κανείς αυτό. Υπάρχει η ευκαιρία να δεις το ποιόν αυτού του ανθρώπου, τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν μοναδικό, και υπάρχει και η δυνατότητα να τον πολεμήσεις γι’ αυτό. Να πεις ότι αυτός είναι διαφορετικός από μένα και δε μου αρέσει, οπότε ας πολεμήσουμε.

Είμαι Μουσουλμάνος. Η μητέρα μου είναι ιερέας (χριστιανή). Δεν έκανε και τούμπες απ’ τη χαρά της όταν την κάλεσα για να της πω ότι αλλαξοπίστησα πριν από 17 χρόνια. Σας λέω όμως τώρα ότι βάζεις τα πράγματα στην άκρη κι έτσι μπορώ εγώ να δω εκείνη κι εκείνη να δει εμένα. Αγαπιόμαστε. Η αγάπη έχει μεγαλώσει και αυτά τα πράγματα είναι απλά λεπτομέρειες.

Θα ευχαριστήσω τον Tarell Alvin McCraney για το θάρρος του. Τον Barry Jenkins για τη διορατικότητά του, το πόσο υπέροχος είναι και την σκηνοθεσία, τη συνεργασία, την ευκαιρία, θα το θυμάμαι για πάντα. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπρωταγωνιστές μου. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους νέους θα μπορούσε να είναι εδώ και να κρατάει αυτό το βραβείο. Είναι μια υπέροχη δουλειά. Plan B, A24, σας ευχαριστώ. Ειρήνη και ευλογία σε όλους σας.

Εσύ ακόμα φασίστας; Πήγαινε να δεις το Moonlight και τα ξαναλέμε.