CELEBRITIES

Όσκαρ 2017: Η απουσία αυτού του νικητή ήταν το πιο ηχηρό μήνυμα ενάντια στον Donald Trump

Το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας κέρδισε ο Asghar Farhadi για την ταινία του "Salesman". Δε βρέθηκε όμως στην τελετή των βραβείων, καθώς κατάγεται από το Ιράν, μία από τις επτά χώρες, οι κάτοικοι των οποίων δεν επιτρεπόταν να μπουν στις ΗΠΑ, μετά την απαγόρευση του Donald Trump.

Το βραβείο παρέλαβε για εκείνον, η πρώτη Ιρανή που πήγε στο διάστημα, η Anousheh Ansari. Η ίδια ανέλαβε να διαβάσει ένα μήνυμα από τον Ιρανό δημιουργό, ο οποίος δεν προσπάθησε καν να πάει στις ΗΠΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

 

“Δεν βρίσκομαι εκεί από σεβασμό για τους ανθρώπους της χώρας μου και των υπόλοιπων έξι κρατών που δεν σεβάστηκε ο απάνθρωπος νόμος που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ. Ο διαχωρισμός του κόσμου σε “εμείς” και “οι εχθροί μας” δημιουργεί φόβο – μια ψεύτικη δικαιολογία για επιθετικότητα και πόλεμο. Αυτοί οι πόλεμοι στέκονται εμπόδιο στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες που έχουν οι ίδιες υπάρξει θύματα επιθετικότητας. Οι κινηματογραφιστές μπορούν να στρέψουν τις κάμερές τους ώστε να μοιραστούν τις ανθρώπινες αξίες και να σπάσουν τα στερεότυπα των διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών”.