CELEBRITIES

Η Michelle Obama δε σ’ αφήνει ποτέ να τη βαρεθείς

Η Michelle Robinson γεννήθηκε σαν σήμερα το 1964 στο Σικάγο των Η.Π.Α. Ο πατέρας της εργαζόταν στην δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και η μητέρα της μεγάλωνε τη Michelle και τον αδερφό της, Craig, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως γραμματέας. Η οικογένειά της ήταν πολιτικοποιημένη, καθώς ο πατέρας της ήταν επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Από μικρή έδειξε τις ιδιαίτερες ικανότητές της. Άριστη μαθήτρια, σπούδασε αρχικά κοινωνιολογία στο Princeton, με ειδίκευση στις Αφρο-αμερικανικές σπουδές. Το 1988 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Harvard και ξεκίνησε να δουλεύει στην δικηγορική εταιρία Sidley Austin, όπου γνωρίστηκε με τον – τότε – συνάδελφό της και μελλοντικό Πρόεδρο των Η.Π.Α., Barack Obama, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1992.

Δραστήρια και πολυπράγμων

Η λέξη που περιγράφει διαχρονικά την Πρώτη Κυρία της Αμερικής είναι το επίθετο “δραστήρια”. Το νόημα του οποίου έχει καταφέρει να εξαντλήσει πολλές φορές.

Από τα σχολικά της χρόνια είχε πάθος με τη δημόσια ζωή. Όσο παρακολουθούσε στο γυμνάσιο το ειδικό πρόγραμμα μαθημάτων που διδάσκονται στο Κολλέγιο, ήταν ενεργό μέλος της National Honor Society, μιας αμερικανικής μαθητικής οργάνωσης που ασχολείται με την εθελοντική κοινωφελή εργασία στις τοπικές κοινότητες.

Στο Princeton ήταν ενεργό μέλος της οργάνωσης που βοηθούσε τους φοιτητές που ήταν μέλη μειονοτήτων, ενώ στο Harvard ασχολήθηκε εθελοντικά με το Συμβουλευτικό Κέντρο που παρείχε δωρεάν νομικές συμβουλές σε φτωχούς και άπορους, σχετικά με τη στέγασή τους. 

Εργάστηκε ως δικηγόρος με ειδίκευση στην πνευματική ιδιοκτησία και κατείχε διάφορες σημαντικές δημόσιες θέσεις, όπως Βοηθός του Δημάρχου του Σικάγο. Όσο εργαζόταν για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σικάγο, ο μισθός της ήταν μεγαλύτερος από αυτόν του συζύγου της, ως Γερουσιαστή του Ιλλινόι.

Η ενασχόλησή της με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις κάθε είδους περιορίστηκε όταν ο Barack ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για να λάβει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2007.

“Πίσω από κάθε μεγάλο άντρα βρίσκεται μια, ίσως, σπουδαιότερη γυναίκα”

Το αστέρι της Michelle έλαμπε ήδη. Ήταν επιτυχημένη επαγγελματίας, μητέρα δυο κοριτσιών, της Malia και της Sasha, σύζυγος και, πάνω απ’ όλα, γυναίκα. Είχε όλο το “πακέτο” για να μπορέσει να σταθεί δίπλα σε έναν υποψήφιο Πρόεδρο. Έτσι έκριναν τότε αυτοί που αποφάσισαν για την μοίρα του ζεύγους Obama. Ωστόσο, η πραγματικότητα ξεπέρασε τους υπολογισμούς campaign managers.

Η Michelle είναι μοναδική περίπτωση “Πρώτης Κυρίας που στέκεται πίσω από αυτόν τον μεγάλο άντρα”. Είναι σοβαρή, αποτελεσματική και ταυτόχρονα pop. Ένας συνδυασμός που έλειπε από την πλειοψηφία των εξίσου διάσημων προκατόχων της, που είτε το είχαν ρίξει κυρίως στη μόδα (Jackie Kennedy), είτε στην προσπάθεια εξαργύρωσης πιπεράτων σκανδάλων προς ίδιο όφελος (Hillary Clinton), είτε στην απλή “υπακοή” στις επιταγές του συζύγου (Laura Bush) και το στείρο πατριωτικό hand-holding.

Η προσωπικότητά της παγίωσε το coolness του ζεύγους Obama. Μάλιστα, χωρίς να γίνεται παρεμβατική και ενοχλητική, προωθεί εξίσου αποτελεσματικά, τόσο την προεδρική ατζέντα, όσο και τους προσωπικούς της στόχους.

 

Η καθοριστικής σημασίας συμβολή της στην πρώτη προεκλογική καμπάνια του Barack την κατέστησε στόχο για τους αντιπάλους της, που προσπάθησαν να «περάσουν» το ρατσιστικό και σεξιστικό μήνυμα ότι η Michelle δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια “θυμωμένη μαύρη γυναίκα”.

Φυσικά και απέτυχαν, διότι η Michelle ήξερε πάντοτε να απαντάει ευθέως σε κάθε κακόβουλο σχόλιο: “Είμαστε στο μικροσκόπιο εδώ και χρόνια, όταν κάνεις προεκλογική εκστρατεία, πάντα να περιμένεις κακή κριτική”. Από ελάχιστοι τόλμησαν να προσβάλουν με αυτόν τον τρόπο τη Michelle.

Ακόμα και σήμερα, που ο Πρόεδρος Obama έχει εκλεγεί για τη δεύτερη και τελευταία τετραετία του, η Michelle είναι το “πολυεργαλείο”, τόσο του ίδιου, όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος. Με αφορμή τα σημερινά της γενέθλια, το Δημοκρατικό Κόμμα προσπαθεί να εξασφαλίσει δωρεές μέσω της ηλεκτρονικής υπογραφής της κάρτας γενεθλίων της. Οι Ρεπουμπλικάνοι αποδοκιμάζουν μια τέτοια τακτική, στην πραγματικότητα, όμως, μάλλον ζηλεύουν που πολύ δύσκολα θα αποκτούσαν μια τέτοια Πρώτη Κυρία στους κόλπους τους.

Μια Πρώτη Κυρία που δεν κάνει απλά τη δουλειά της

Διότι η Michelle είναι, πράγματι, “πολυεργαλείο”. Όχι μόνο για τον Πρόεδρο και το Δημοκρατικό Κόμμα. Αλλά για ολόκληρο τον αμερικανικό λαό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Η.Π.Α. μια γυναίκα αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με μια από τις χειρότερες επιδημίες της χώρας: την παιδική παχυσαρκία.

Η Michelle δεν ήταν ικανοποιημένη με την απλή προτίμηση της κουζίνας του Λευκού Οίκου να αγοράζει και να μαγειρεύει μόνο βιολογικά προϊόντα. Το πρόβλημα δε βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, αλλά μέσα στην κοινωνία. Η καμπάνια “Let’s Move” ξεκίνησε στις αρχές του 2010, με σκοπό να εξαλείψει σταδιακά την παιδική παχυσαρκία, ώστε τα παιδιά που γεννιόταν εφεξής στις Η.Π.Α. να έχουν φυσιολογικό βάρος μέχρι να ενηλικιωθούν.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτής, η Michelle πέτυχε την αλλαγή στο μενού περίπου 2000 σχολικών εστιατορίων, ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η κατανάλωση λίπους και αλατιού και να αυξάνονται τα γεύματα που περιλάμβαναν φρούτα και λαχανικά. Πολλοί μαθητές δυσαρεστήθηκαν από αυτή την πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας και άρχισαν να ποστάρουν στο ίντερνετ φωτογραφίες φαγητών που δεν τους άρεσαν, με το ειρωνικό hashtag #ThanksMichelleObama. Μια μέρα οι μαθητές θα καταλάβουν τη σημασία της κίνησης αυτής και θα εννοούν στ’ αλήθεια το “Ευχαριστώ”.

Επειδή η Michelle ό,τι κάνει, το κάνει σωστά, επιστράτευσε τη φίλη της Beyoncé για να τραγουδήσει το κομμάτι που γράφτηκε για το άλλο σκέλος της πρωτοβουλίας “Let’s Move”, που αφορά στην προσπάθεια κινητοποίησης των μαθητών, ώστε να γυμναστούν μέσω των σπορ ή του χορού. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Beyoncé στο παρελθόν δεν έχει παραλείψει να στείλει το εξής δημόσιο γράμμα αγάπης προς τη Michelle:

 

 

Στο πλαίσιο του “Let’s Move”  η Michelle γύρισε με τη βοήθεια του Jimmy Fallon και το παρακάτω αστείο βίντεο:

 

Οι πρωτοβουλίες της Πρώτης Κυρίας δεν αφορούν μόνο στα παιδιά, αλλά εκτείνονται και στην προώθηση των LGBT δικαιωμάτων. Ο Πρόεδρος και η ίδια δήλωσαν ανοιχτά ότι υποστηρίζουν τον γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου.

Το πιο ριζοσπαστικό πράγμα που κάνει, όμως, αυτή τη στιγμή η Michelle στο πλαίσιο της προώθησης των LGBT δικαιωμάτων είναι η υποστήριξή τους στο πλαίσιο της ευρύτερης καμπάνιας για τη στήριξη των οικογενειών των βετεράνων και των εν ενεργεία στρατιωτικών. Μετά την κατάργηση του νόμου «σιωπής» για την ομοφυλοφιλία στις ένοπλες δυνάμεις, η Michelle επιδιώκει να προωθηθούν τα LGBT δικαιώματα σε ένα συνολικό πλαίσιο και όχι απλά με εξαγγελίες και ευχές.

“Είναι σαν κι εσένα”

Τι άλλο κάνει, όμως, η Πρώτη Κυρία της Αμερικής και γοητεύει τους πάντες;

Είναι ξεχωριστός άνθρωπος κι αυτό το ξέρουν όλοι, είτε την αγαπούν, είτε όχι. Πέρα και πάνω απ’ όλα όμως, μακριά από το παιχνίδι των δημόσιων σχέσεων, εκτός του πλαισίου όπου βρίσκεται λόγω της ιδιότητάς της, η Michelle είναι αγαπητή, διότι είναι σαν εσένα κι εμένα. Και γι’ αυτό υπάρχουν απτά παραδείγματα.

Δεν κυκλοφορεί μόνο με πανάκριβα ρούχα σχεδιαστών. Η γκαρνταρόμπα της περιλαμβάνει κομμάτια που θα μπορούσαμε να αγοράσουμε όλες. Και δεν εννοώ καν τα παπούτσια των 200 δολαρίων. Εννοώ τα φορέματα από την αλυσίδα Target, που κοστίζουν 19 δολάρια έκαστο.

Όταν μετακόμισαν στον Λευκό Οίκο, χρειάστηκε βοήθεια για να μεγαλώσει τις κόρες της. Μπορούσε να έχει την καλύτερη νταντά του κόσμου. Η Michelle, όμως, έκανε αυτό που θα κάναμε σχεδόν όλες: επέλεξε να ζητήσει από τη μαμά της να παίξει αυτόν τον ρόλο. Έτσι, η “Πρώτη Γιαγιά” μετακόμισε στον Λευκό Οίκο για να βοηθήσει στην ανατροφή της Malia και της Sasha.

Όλοι θυμόμαστε το ενσταντανέ του Barack με τη Δανή πρωθυπουργό στην κηδεία του Nelson Mandela. Η χαριτόβρυτη πρωθυπουργός έκανε διαρκώς νάζια στον Πρόεδρο, που καθόταν δίπλα της, και έβγαλε μαζί του μια selfie. Η Michelle δεν χαροποιήθηκε ιδιαίτερα. Και το έδειξε χωρίς περιστροφές με ένα αντίστοιχο βλέμμα, τόσο φαρμακερό, όσο η διάθεσή της εκείνη τη στιγμή. Δεν κρύφτηκε πίσω από τα πρωτόκολλα και την αναγκαία “καλοσύνη” των δημόσιων σχέσεων. Τώρα, αν η Michelle “γλωσσόφαγε” την ίδια πρωθυπουργό, που σκόνταψε και έπεσε πριν λίγες μέρες έξω από το Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι, δεν το ξέρουμε. Έχει περάσει και ένας χρόνος ανάμεσα στα δυο περιστατικά. Αλλά δεν την έχω για τέτοιο άνθρωπο.

 

Με κάθε εκτίμηση, λοιπόν, που τρέφουμε για τον τωρινό Πρόεδρο των Η.Π.Α., μήπως έπρεπε τότε που ο ίδιος σκεφτόταν να ασχοληθεί με την πολιτική για πρώτη φορά, να είχε πείσει τη Michelle να πάρει τη θέση του;

Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά και γι’ αυτό. Στα 51 της, η πορεία της Michelle Obama δεν τελειώνει. Μόλις άρχισε.

Διάβασε επίσης στο Ladylike

Γυναίκες που θέλουμε να τους μοιάσουμε

Ίντιρα Γκάντι: η “Σιδηρά Κυρία” της Ινδίας που δεν ήθελε να την αποκαλούν “φεμινίστρια”