OPINIONS

Donald Trump: ένας επικίνδυνα γελοίος τύπος

Όλα τα είχε η κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, ο Donald Trump της έλειπε. Η ανακοίνωσή του, πριν λίγους μήνες, ότι θα κατέβαινε υποψήφιος για το χρίσμα, με σκοπό να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2016, δεν ξάφνιασε ιδιαίτερα. Το έλλειμμα ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων, οι απανωτές αποτυχημένες πολιτικές επιλογές τους, η διεκδίκηση του χρίσματος και εκ μέρους του Jeb Bush (αδερφού του George W. Bush και γιου του George Bush), και, κυρίως, το περίσσιο πολιτικό θράσος του αμερικανού κροίσου, που αυτοπροσδιορίζεται ως ο «πιο επιτυχημένος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ που υπήρξε ποτέ», έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον επιχειρηματία που θέλει να ηγηθεί του ‘ελεύθερου κόσμου’, μόλις αποσυρθεί ο νυν πρόεδρος Obama.

Το γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ είναι δεδομένο. Το γιατί ο Trump είναι ο χειρότερος υποψήφιος των τελευταίων 50 ετών (ναι, χειρότερος και από τον Bush Jr), εξηγείται, με πολύ λίγα λόγια, παρακάτω.

Η θέση του για τις γυναίκες

Για τον υποψήφιο, οι γυναίκες είναι κυρίως σάρκα κι απόλαυση. Η επαγγελματική επιτυχία τους βασίζεται κυρίως στην εξωτερική τους εμφάνιση και το sex appeal τους. Και, σε κάθε περίπτωση, δε χρειάζεται να τις παίρνει κανείς στα σοβαρά. Διότι μια γυναίκα είναι πρωτίστως «η κυρία του κυρίου της». Επίσης, σύμφωνα με τον Trump, μια γυναίκα δεν έχει θέση στο στρατό, δεν επιτρέπεται να θηλάζει δημόσια, διότι αποτελεί «αηδιαστικό θέαμα» και δεν πρέπει να έχει πολιτική άποψη (όπως είχε πει δημόσια το 2012 για τη Cher). Όλα τα παραπάνω είναι δικές του, πραγματικές δημόσιες δηλώσεις.

Ο λογαριασμός του στο Twitter αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα για να καθιστά γνωστές τις παραπάνω εξωφρενικές απόψεις του. Δυο χαρακτηριστικά δείγματα tweets του, που καταγράφηκαν σε ανύποπτο χρόνο, πριν κατέλθει υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων:

«26.000 σεξουαλικές επιθέσεις στο Στρατό που δεν είχαν γίνει γνωστές και μόνο 238 καταδικαστικές αποφάσεις. Τι περίμεναν αυτοί οι φωστήρες, όταν έβαζαν άντρες και γυναίκες μαζί;»

«Πόσα χρήματα πληρώνει η υπερβολικά απωθητική (ταυτόχρονα μέσα κι έξω) Arianna Huffington τον καημένο πρώην συζυγούλη της, για να χρησιμοποιεί το όνομά του;»

Το ίδιο «αηδιαστική» είναι για τον Trump η Rosie O’ Donnell, που το 2006 του άσκησε κριτική για τα Εθνικά Καλλιστεία (που διοργάνωνε ο ίδιος). Η τότε Μις ΗΠΑ, Tara Conner, ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο με χρήση ναρκωτικών ουσιών, με το οποίο η O’ Donnell ασχολήθηκε, «αμαυρώνοντας» την «καλή εικόνα» της διοργάνωσης. Το αποτέλεσμα ήταν ο Trump να ασχολείται ακόμα και σήμερα μαζί της, προβάλλοντας εναντίον της επιχειρήματα όπως «η Rosie O’ Donnell είναι χοντρή».

Η θέση του για το μεταναστευτικό ζήτημα:

«Όταν το Μεξικό στέλνει τον κόσμο του (σημ: στις ΗΠΑ), δε στέλνει τους καλύτερους που έχει… Στέλνουν ανθρώπους με πολλά προβλήματα, τα οποία φέρνουν στη χώρα… Φέρνουν ναρκωτικά. Φέρνουν εγκληματικότητα. Είναι βιαστές. Και κάποιοι, υποθέτω, ότι είναι καλοί άνθρωποι».

Αυτή ήταν μια από τις αρχικές του δηλώσεις, τη οποία – μάταια – προσπάθησε η καμπάνια του να ‘επεξηγήσει’ και να ‘στρογγυλέψει’.

Πολύ συνοπτικά, ο Trump θέλει να κλείσει μια για πάντα τα σύνορα των ΗΠΑ και να καταργήσει τους ευνοϊκούς νόμους για την ιθαγένεια, που αφορούν στα παιδιά των μεταναστών. Όλα αυτά, υπό το (βολικότατο για πολλούς) πρόσχημα της εγκληματικότητας, καθώς και υπό το πρόσχημα ότι «οι νόμιμοι πολίτες των ΗΠΑ χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας των μεταναστών».

Μπροστά του η Sarah Palin μοιάζει με εθελόντρια της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η θέση του για την Παιδεία

Η μόνη αλλαγή που προτείνει είναι η επιλογή των μαθημάτων που διδάσκονται στα σχολεία να πραγματοποιείται σε επίπεδο Πολιτείας. Αν π.χ. στην Indiana θελήσουν κάποτε να αφαιρέσουν τα μαθηματικά από την ύλη των δυο τελευταίων ετών του γυμνασίου, ο Trump θα πει: κάντε ό,τι θέλετε, δε θ’ αφήσουμε τους ανθρώπους που διοικούν το Υπουργείο Παιδείας να σας επιβάλλουν τι πρέπει να διδάσκεται και τι όχι.

Κατά τα υπόλοιπα, δεν τον ενδιαφέρει αν οι λιγότερο πλούσιοι μαθητές θα μπορούν να σπουδάσουν ή αν ένα μεγάλο ποσοστό σχολείων στις ΗΠΑ περνάει τους μαθητές κάθε πρωί από έλεγχο ακτίνων Χ, για να διαπιστωθεί ότι, πράγματι, δε φέρουν μαζί τους όπλα.

Οι υπόλοιπες θέσεις του, πολύ συνοπτικά

Κανένας ουσιαστικός έλεγχος στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένας μύθος.

Ο νόμος για την παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης για όλους (το Obamacare) πρέπει να καταργηθεί.

Οποιαδήποτε προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με το Ιράν δεν πρέπει καν να συζητείται.

Πρέπει να γίνουν εκτεταμένες μειώσεις στη φορολογία, ώστε να μείνει ευχαριστημένο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του (και να μη μείνει ούτε σεντ για δημόσια και άλλα κοινωφελή έργα).

Όσο, λοιπόν, τα δικά μας μαλλιά πέφτουν, διαβάζοντας αυτές τις θέσεις κι ακούγοντας τον καλπασμό του Trump προς το προεδρικό χρίσμα, τόσο πρέπει να σταματήσουμε την επιφανειακή ενασχόλησή μας με τα δικά του – αντικειμενικά, περίεργα – μαλλιά και να δώσουμε έμφαση στην ουσία: ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος και, δυστυχώς, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εκλεγεί. Ας ξέρουμε τι μας περιμένει.