ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Κοσιώνη, Ζαχαρέα, Τζιμα και άλλες anchorwomen λένε «Σπάσε τη σιωπή»

Στη θέση γυναικών που έχουν βιώσει την ενδοοικογενειακή βία μπήκαν για λίγο περισσότερο από 40 δευτερόλεπτα, όσο διαρκεί το τηλεοπτικό μήνυμα που δημιούργησε η Gravity The Newtons για το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, οι Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Ρίτσα Μπιζόγλη, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Ράνια Τζίμα και Πόπη Τσαπανίδου.

Το μήνυμα των anchorwomen που έχεις συνηθίσει να σου μεταφέρουν τα νέα της επικαιρότητας, αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, που έχει οριστεί να τιμάται κάθε χρόνο την 25η Νοεμβρίου. Οι Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Ρίτσα Μπιζόγλη, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Ράνια Τζίμα και Πόπη Τσαπανίδου στέκονται απέναντι στην κάμερα και ζητούν να σπάσουμε τη σιωπή που καλύπτει τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Απο τα χείλη τους ακούμε κουβέντες που μπορεί να είναι η αρχή μίας οποιασδήποτε ιστορίας ενοοικογενειακής βίας:

«Είναι πολύ καλό παιδί, απλά λίγο ζηλιάρης»

«Θέλει να περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο μαζί, απλά δεν με αφήνει να βλέπω τις φίλες μου»

«Του έδειξα τα ρούχα που πήρα το καλοκαίρι, η αντίδρασή του ήταν…»

«Δεν είναι τίποτα, έπεσα από τις σκάλες»

«Δεν μπορώ να χωρίσω, θα γίνουμε ρεζίλι στη γειτονιά»

«Κανείς δεν έδωσε σημασία, οπότε συνέβη ξανά».

Αυτές μπορεί να μην είναι ιστορίες που συνέβησαν προσωπικά στις Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Ρίτσα Μπιζόγλη, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Ράνια Τζίμα και Πόπη Τσαπανίδου, όπως διευκρινίζουν στο video, αλλά είναι ιστορίες που συμβαίνουν σε αμέτρητες γυναίκες καθημερινά.

«Κάνε κάτι τώρα. Αν είσαι ή γνωρίζεις κάποια γυναίκα που έπεσε θύμα βίας, ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας. Σπάσε τη σιωπή», είναι η έκκληση που απευθύνουν σε όλες μας οι Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Ρίτσα Μπιζόγλη, Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Ράνια Τζίμα και Πόπη Τσαπανίδου.

Οι 6 γυναίκες συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην καμπάνια που έχει στόχο, πέρα από την ενημέρωση της κοινωνίας για το φλέγον ζήτημα, να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των αρμοδίων Αρχών, όσον αφορά την αναγνώριση του ειδικού βάρους και των ολέθριων συνεπειών αυτών των εγκλημάτων στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των Ελλήνων.

Το video δημιούργησε η εταιρεία παραγωγής Top Cut Modiano και ο φωτογράφος Μάριος Θεολόγης.

Σπάσε τη σιωπή, λοιπόν, γιατί μαζί της θα σπάσει και ο κύκλος της βίας.