CELEBRITIES

Κate Spade: Οι ψυχολογικές διαταραχές, το τελευταίο τηλεφώνημα στην αδερφή της και η εμμονή με τον Robin Williams

Αssociated Press

Μετά την είδηση της αυτοκτονίας της Kate Spade, το όνομά της έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ροής των ειδήσεων. Η σχεδιάστρια κρεμάστηκε με ένα μαντήλι στο σπίτι της στην Park Avenue, στη Νέα Υόρκη αφήνοντας ένα σημείωμα στην 13χρονη κόρη της στο οποίο, σύμφωνα με τo TMZ, έγραφε: «Bea, πάντα σε αγαπούσα. Δεν φταις εσύ γι' αυτό. Ρώτα το μπαμπά σου». Ποια γεγονότα οδήγησαν την Kate Spade στην αυτοκτονία;

Η 55χρονη σχεδιάστρια που έγινε διάσημη για τις τσάντες της, πάλευε με την μανιοκατάθλιψη και, σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα της Daily Mail, βυθίστηκε σε αυτή όταν ο, επί 24 χρόνια, σύζυγός της, Andy Spade, της ζήτησε διαζύγιο (πράγμα που, ίσως, να εξηγεί και το νόημα πίσω από το σημείωμα που άφησε στην κόρη της).

Ωστόσο, εδώ και χρόνια, δίσταζε να λάβει βοήθεια γιατί φοβόταν ότι η δημοσιοποίηση της ψυχολογικής της κατάστασης θα επηρέαζε αρνητικά την πορεία του brand της.

Με αφορμή το γεγονός της αυτοκτονίας της, η αδερφή της Kate Spade, Reta Saffo, μίλησε ανοιχτά για την ψυχολογική αστάθεια της αδερφής της. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην Daily Mail τόσο εκείνη, όσο και ο σύζυγος της, Andy, πίεζαν την Κate να αρχίσει θεραπεία κι ενώ εκείνη, στην αρχή, ήταν δεκτική, την τελευταία στιγμή πάντα έκανε πίσω. Πάντα εξαιτίας της σκέψης της για το brand.

 

«Κάθε φορά φτάναμε στο σημείο να την πείσουμε, φτιάχναμε και τις βαλίτσες της, αλλά στο τέλος, έκανε πίσω σκεπτόμενη την εικόνα του brand της. Αυτό ήταν πολύ πιο σημαντικό για εκείνη ώστε να συνεχίσει να είναι καλά. Πάντα σκεφτόταν τι θα πει ο κόσμος».

Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με δηλώσεις της αδερφής της Reta, η Kate πάλευε με το γεγονός της δημοσιότητάς της, πράγμα που όξυνε τις ψυχολογικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένου και την πιθανή διπολικότητά της.

Αssociated Press

Αssociated Press

«Η αδερφή μου ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος. Πολύτιμος. Αυθεντικός με κάθε τρόπο. Απλώς, το γεγονός ότι περιβαλλόταν από ανθρώπους που, στην πραγματικότητα, δεν νοιάζονταν ουσιαστικά για εκείνη, κατέληξε να είναι κι αυτός ένας λόγος που δεν έλαβε ποτέ τη σωστή θεραπεία για την, κατ’ εμέ, διπολική της διαταραχή», εξηγεί η αδερφή της. Μάλιστα προσέθεσε ότι η Kate Spade ποτέ δεν περίμενε ότι θα έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία και ότι το brand της θα γινόταν οίκος, οπότε δεν ένιωσε ποτέ πραγματικά έτοιμη γι’ αυτό.

Τέλος, αποκάλυψε και την τελευταία συνομιλία που είχε μαζί της: «Reta, ξέρω ότι απεχθάνεσαι τις κηδείες και δεν πηγαίνεις, αλλά για μένα θα το κάνεις; Θα έρθεις τουλάχιστον στη δική μου. Σε παρακαλώ!». Αυτά τα λόγια προφανώς γέννησαν υποψίες στην Reta, αλλά, όπως δηλώνει, η Kate αρνούνταν τις υποψίες μου. Παρόλα αυτά, όπως λέει, είχε παρατηρήσει σημάδια ψυχολογικής αστάθειας από τότε που η Kate ήταν πολύ πιο νέα. Αλλά μόλις το 2014 άρχισε να ανησυχεί σοβαρά για εκείνη, αφού η κατάσταση της Kate χειροτέρεψε δραματικά μετά την είδηση της αυτοκτονίας του κωμικού ηθοποιού Robin Williams.

Αssociated Press

Αssociated Press

Σύμφωνα με συγγενικό πρόσωπο, η Kate προσπαθούσε να διατηρεί τον αυτοέλεγχο πίνοντας. Όπως θυμάται η αδερφή της, ήταν σε ένα ξενοδοχείο στη Santa Fe όταν ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου του και ενώ είχαν σοκαριστεί όλοι, η Kate δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει.

«Έβλεπε και ξαναέβλεπε το γεγονός. Νομίζω ότι το σχέδιο της να αυτοκτονήσει και η ίδια είχε μπει από τότε σε εφαρμογή».

 Η Κate, τα τελευταία χρόνια έμενε μαζί με τον σύζυγό της Andy, που είναι ο αδερφός του ηθοποιού David Spade, και την κόρη της Frances Βeatrix. Ωστόσο, λέγεται ότι είχαν προβλήματα στη σχέση τους και κοιμόντουσαν σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες.

Όταν, πρόσφατα, της ζήτησε να χωρίσουν, η ψυχολογική της κατάσταση επιδεινώθηκε, οδηγώντας την τελικά στην αυτοκτονία.

Κεντρική φωτογραφία: Αssociated Press