CELEBRITIES

“Kάνε δίαιτα χοντρό γουρούνι”

H Lena Dunham, δημιουργός της σειράς ''Girls'', και συγγραφέας του ''Νοt that kind of girl'' - και πολλά ακόμα πράγματα, είναι μια πολύ έξυπνη και ταλαντούχα γυναίκα που φροντίζει συνεχώς να ενισχύει τον ρόλο της ως πρότυπο για τα νέα (ή και τα μεγαλύτερα) κορίτσια δημοσιοποιώντας σε κάθε ευκαιρία της θέσης της υπέρ του φεμινισμού και του να νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου και το σώμα σου.

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο, η Lena παραδέχτηκε πως έχει έρθει κι εκείνη αντιμέτωπη με κακόβουλα σχόλια στα social media της. Το πιο πρόσφατο κρούσμα, ήταν η φωτογραφία στην οποία η ίδια ποζάρει με τα εσώρουχα του αγοριού της.

Ένα από τα σχόλια που δέχτηκε από κάποιον χρήστη στο twitter με όνομα donnythemick, ήταν το εξής: ”Γιατί να ανεβάσεις μια τέτοια φωτογραφία στα social media; Κανείς δε θέλει να βλέπει όλο αυτό το λίπος. Να σέβεσαι το σώμα σου και να δείχνεις και λίγη αυτοσυγκράτηση στο τραπέζι του φαγητού για τον θεό. Κάνε λίγη δίαιτα, χοντρό γουρούνι”.

Η ίδια δήλωσε στην εκπομπή Re/code πως πίστευε ότι ήταν μια αστεία φωτογραφία ”Έπρεπε να βάλω τα εσώρουχα του αγοριού μου επειδή ο σκύλος μου έφαγε κυριολεκτικά όλα τα εσώρουχα”

Δεν ήμουν γραφική. Φορούσα αντρικό μποξεράκι και ξαφνικά δημιουργήθηκε η πιο λυσσαλέα και απαίσια δημόσια συζήτηση για το γυναικείο σώμα και ξαφνικά η σελίδα μου στο Instagram έγινε το άντρο των μισογυνιστών για το απόγευμα.

Το γεγονός αυτό την άγχωσε, όπως είπε η ίδια, για το τι είδους πρότυπο ήταν για τα νεαρά κορίτσια. ”Σκέφτηκα δυο πράγματα: α) δε θελω να μοιράζομαι τον χώρο μου μ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά β) οι έφηβες που μπαίνουν στη σελίδα μου για να δουν τι διαβάζω ή να χαζέψουν μια φωτογραφία μου με φαγωμένα εσώρουχα από σκύλο – δε θέλω να έρχονται αντιμέτωπες με μια εικόνα μου με τα εσώρουχα του αγοριύ μου στην οποία μου λένε ότι είμαι χοντρή και πως όποια είναι σαν εμένα είναι απωθητική και κανονικά θα έπρεπε να με σύρουν δημοσίως και να με χαστουκίζουν”

Κάπως έτσι εγκατέλειψε τον λογαριασμό της στο Twitter: ”Δεν το κοιτάζω πια. Γράφω tweets, αλλά τα ποστάρει κάποιος άλλος για μένα. Δεν ξέρω καν τον κωδικό του λογαριασμού μου. Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι κάποιος με ακολουθεί, γι΄αυτο δε θέλω να το σβήσω εντελώς, αλλά στ’ αλήθεια δεν είναι ασφαλές μέρος για μένα.”

Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι μπορείς να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από αυτού του είδους τη λεκτική βία που σου ασκείται, στην πραγματικότητα δημιουργεί μέσα σου καρκινικά πράγματα. Δεν θα έλεγε ποτέ κανείς μπροστά σου 10 φορές τη μέρα ”σου αξίζει να πεθάνεις”. Δε θα το επέτρεπες. Για μένα προσωπικά, ήταν πιο ασφαλές να σταματήσω.

Η ίδια προτιμά να χρησιμοποιεί το Instagram, επειδή όπως λέει είναι μια πιο θετική κοινότητα, είναι πιο άμεση, ανεβάζει μια φωτογραφία και συνεχίζει τη ζωή της.

Πού θα πάει αυτή η βαλίτσα με το body shaming πια;