CELEBRITIES

H Jennifer Lawrence ξέρει πως η σεξουαλική παρενόχληση έχει συμβεί και σε σένα

Κάθε χρόνο, στο Hollywood Reporter κάνουν ένα επετειακό τεύχος αφιερωμένο σε γυναίκες ηθοποιούς. Φέτος, αυτή η πεντάδα είναι οι Jennifer Lawrence, Jessica Chastain, Saoirse Ronan, Emma Stone και Mary J. Blige, οι οποίες κλήθηκαν να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους στο Hollywood, καλές και κακές. Δεδομένου και του καταιγισμού καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από πολλούς ισχυρούς άντρες, οι πέντε γυναίκες είχαν πολλά να πουν.

Η Jennifer Lawrence συγκεκριμένα, η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2013 και είναι η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός αυτή τη στιγμή, έχει ζήσει πολλές στιγμές σεξισμού και ανισότητας στα χρόνια που δουλεύει, οπότε είχε πολλά και ενδιαφέροντα, να πει.

“Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας είναι ουσιαστικά η σκηνή στην οποία μπορείς να δεις από μέσα τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Αν μια αεροσυνοδός μιλήσει για έναν πιλότο δε θα βρεθεί ξαφνικά στις ειδήσεις, επειδή κανείς δεν τους ξέρει. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις συμβαίνουν λιγότερο συχνά στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Ευτυχώς όμως, ανοίξαμε τώρα την κουβέντα. Πιστεύω πως θα πάρει λίγο καιρό, αλλά τελικά θα αλλάξει η κουλτούρα μας. Δυστυχώς είναι βαθιά ριζωμένη αυτή η ιδέα. Είναι κάτι σαν την κοινωνική επιβεβαίωση της αρρενωπότητάς σου”.

 

“Είναι πολύ πιο εύκολο για μένα τώρα να πληρώνομαι δίκαια. Ο λόγος που μίλησα γι’ αυτό είναι γιατί στ’ αλήθεια, είμαστε στη βιομηχανία αυτή και όλοι μας βλέπουν, αλλά αν το περνάμε εμείς, το περνά και κάθε άλλη γυναίκα στον κόσμο. Το αληθινό πρόβλημα όμως, είναι ότι αυτό περνάει σαν κάτι φυσιολογικό. Είναι ο λόγος που οι μάνατζερ δεν το ξανασκέφτονται όταν σε πληρώνουν το ένα τρίτο απ’ όσα θα πάρει ο συμπρωταγωνιστής σου. Το θεωρούν εδώ και πάρα πολύ καιρό, φυσιολογικό”.

Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι δε μιλούν επειδή φοβούνται ότι δε θα μπορέσουν να ξαναπάνε στη δουλειά. Πρέπει να μπορείς να πεις “Αυτό είναι λάθος” και να κάνει κάποιος κάτι γι’ αυτό, αντί να σου πει “είναι λάθος; βασικά, απολύεσαι.

“Μου έχει συμβεί το εξής: Όταν τελικά αποφάσισα να με υπερασπιστώ και μετά πήγα στην τουαλέτα στη δουλειά, ένας από τους παραγωγούς με σταμάτησε και μου είπε “Ξέρεις, σε ακούμε από το μικρόφωνο, ήσουν πολύ άτακτη”. Πράγμα που δεν ήταν αλήθεια, αλλά βασικά απειλούνταν η δουλειά μου επειδή ο σκηνοθέτης μου είπε κάτι κακό κι εγώ του είπα “Αυτό είναι τρελό, δεν μπορείς να μου μιλάς έτσι” και μετά με τιμώρησαν και εγώ φοβόμουν ότι δε θα με ξαναπροσλάβουν. Με είχε πει “δύσκολη” και “εφιάλτη”.

 

Κεντρική φωτογραφία: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP