CELEBRITIES

H (ως τώρα) λίστα με τις ηθοποιούς που έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά ο Harvey Weinstein

Σαν ντόμινο έρχονται οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του Harvey Weinstein. Η λίστα συνολικά περιλαμβάνει 34 κατηγορίες εναντίον του, από βοηθούς, γραμματείς, αλλά και ηθοποιούς.

Το γραφείο του Weinstein αρνήθηκε εκ μέρους του κάθε κατηγορία, λέγοντας “Ο κύριος Weinstein αρνείται κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς για μη συναινετικό σεξ. Επίσης ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν έκανε ποτέ αντίποινα σε οποιαδήποτε γυναίκα αντιστάθηκε σε κάποια κίνησή του. Δεν θα είναι διαθέσιμος για περαιτέρω σχόλια, καθώς αφιερώνει χρόνο στο να επικεντρωθεί στην οικογένειά του, να ζητήσει βοήθεια και να ξαναχτίσει τη ζωή του”.

Ακολουθεί η λίστα με τις ηθοποιούς, οι οποίες κατήγγειλαν ότι τους έχει επιτεθεί σεξουαλικά.

Tomi-Ann Roberts – 1984

Η ηθοποιός τον γνώρισε όταν ήταν 24 και δούλευε ως σερβιτόρα. Λέει πως της είπε να βρεθούν σπίτι του. Όταν εκείνη έφτασε, εκείνος την περίμενε γυμνός στο μπάνιο και της είπε πως θα ήταν καλύτερη στην audition αν ήταν γυμνή. Η Tomi-Ann αρνήθηκε και έφυγε.

Kate Beckinsale – 1990

O Weinstein κάλεσε την 17χρονη τότε Kate, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου έμενε. Μόλις της άνοιξε την πόρτα, τον είδε με το μπουρνούζι του. Δεν της περνούσε καν από το μυαλό ότι μπορεί να θέλει οτιδήποτε σεξουαλικό από εκείνη. Αρνήθηκε να πιεί μαζί του αλκοόλ και έφυγε λέγοντας πως την επόμενη μέρα έχει σχολείο. Μίλησε αναλυτικά για το περιστατικό αυτό μέσα από ένα instagram post.

Rosanna Arquette – 1990

Richard Shotwell/Invision/AP

O Weinstein ζήτησε από την ηθοποιό ένα μασάζ και προσπάθησε να βάλει το χέρι της πάνω στο πέος του. Όταν εκείνη αρνήθηκε, της είπε “Κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος”, κι έτσι η Arquette δυσκολεύτηκε για πολλά χρόνια σε αυτό το επάγγελμα.

Jessica Hynes – 1991

Jon Furniss/Invision/AP

H Hynes λέει πως όταν ήταν 19, ο Weinstein της ζήτησε να συμμετέχει σε μια audition φορώντας ένα μπικίνι. Εκείνη αρνήθηκε να το κάνει και έχασε τη δουλειά.

Katherine Kendall – 1993

kath 

Σύμφωνα με όσα είπε η ηθοποιός, ο Weinstein ξεγυμνώθηκε μπροστά της και την κυνηγούσε μέσα στο διαμέρισμά του.

Florence Darel – 1993

AP Photo/Matt Sayles

O Weinstein υποσχέθηκε να την κάνει διάσημη στην Αμερική αν εκείνη γινόταν η part-time ερωμένη του.

Gwyneth Paltrow – 1994

Jordan Strauss/Invision/AP

Όταν η Gwyneth ήταν γύρω στα 20, ο Weinstein της επιτέθηκε σεξουαλικά στη σουίτα του. Μόλις ο τότε σύντροφος της ηθοποιού, Brad Pitt, αντιμετώπισε τον Weinstein, εκείνος την προειδοποίησε να μη μιλήσει για το περιστατικό.

Mira Sorvino – 1995

AP Photo/Richard Vogel

Ο Weinstein την παρενόχλησε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Toronto, όταν της ζήτησε να τον επισκεφθεί αργά το βράδυ στο διαμέρισμά του. Η ίδια έφυγε, με τη δικαιολογία ότι έρχεται το αγόρι της.

Ashley Judd – 1996

Chris Pizzello/Invision/AP

Της πρότεινε να κάνουν σεξ στη σουίτα του κι εκείνη αρνήθηκε. Έκτοτε εμφανίστηκε σε ταινίες της Miramax, αλλά μόνο αφού πέρασαν αρκετά χρόνια από το περιστατικό.

Judith Godrèche – 1996

Chris Pizzello/Invision/AP

Την παρενόχλησε στις Κάννες, κι όταν εκείνη το είπε σε μια διευθύντρια που βρισκόταν εκεί, εκείνη τη συμβούλευσε να μη μιλήσει γιατί θα μπορούσε να επηρρεάσει την επιτυχία της ταινίας της.

Rose McGowan – 1997

Chris Pizzello/Invision/AP

Ο Weinstein έφτασε σε διακανονισμό ύψους 100.000 δολαρίων, όταν η Rose μίλησε για ένα περιστατικό σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Φεστιβάλ ταινιών Sundance.

Asia Argento – 1997

Charles Sykes/Invision/AP

H ηθοποιός υποστήριξε ότι ο Weinstein της έκανε με τη βίαια στοματικό σεξ, αφού η ίδια βρέθηκε στο δωμάτιό του νομίζοντας πως πηγαίνει σε κάποιο πάρτι της Miramax. Αργότερα οι δυο τους είχαν σχέση, κατά τη διάρκεια της οποίας εκείνη συμφώνησε να κάνει σεξ μαζί του επειδή ένιωθε “υποχρεωμένη”, αλλά λέει ότι ποτέ δεν ξεπέρασε τον αρχικό βιασμό.

Angelina Jolie – 1998

Andy Kropa/Invision/AP

Ο Weinstein την παρενόχλησε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου.

Romola Garai – 2000

Richard Shotwell/Invision/AP

Της ζητήθηκε να κάνει πριβέ audition επειδή “έπρεπε να σε εγκρίνει ο ίδιος προσωπικά. Πήγα στο δωμάτιό του και μου άνοιξε την πόρτα με το μπουρνούζι του. Ήμουν μόνο 18 και αυτό ήταν αρκετά βίαιο για μένα”.

Dawn Dunning – 2003

Creepy portrait by @steve153

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dawn Dunning (@ddbambikiller) στις

 

Της προσέφερε ρόλους σε επερχόμενες ταινίες με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της σε τρίο. Όταν εκείνη αρνήθηκε, ο Weinstein της είπε “δε θα τα καταφέρεις ποτέ σε αυτή τη βιομηχανία”.

Lucia Evans – 2004

O Weinstein την ανάγκασε να του κάνει στοματικό σεξ κατά τη διάρκεια ενός meeting στα γραφεία της Μiramax. Μετά το περιστατικό συνέχισε να την παίρνει τηλέφωνο μέχρι αργά τη νύχτα.

Louisette Geiss – 2008

AP Photo/Richard Vogel

Γδύθηκε μπροστά της και την ικέτευσε να τον κοιτάζει την ώρα που αυνανίζεται σε ένα τζακούζι εκεί κοντά.

Emma de Caunes – 2010

AP Photo/Evan Agostini

Ο Weinstein γδύθηκε και ζήτησε σεξ από την Emma, μετά από ένα meeting. Αργότερα την ίδια μέρα την καλούσε επανειλημμένως και της προσέφερε δώρα.

Jessica Barth – 2011

Evan Agostini/Invision/AP

Την πίεσε να του κάνει μασάζ, ενώ ήταν γυμνός. Εκείνη αρνήθηκε και όταν έφυγε της έδωσε το τηλέφωνο μιας γυναίκας προκειμένου να την ηρεμήσει.

Ambra Battilana – 2015

H 24χρονη ηθοποιός και μοντέλο λέει πως ο Weinstein την κάλεσε στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη. Εκεί τη ρώτησε αν τα στήθη της είναι αληθινά, στη συνέχεια τα έπιασε και έβαλε τα χέρια του μέσα από τη φούστα της. Η ίδια ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία, αλλά δεν έκανε μήνυση. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Weinsten την αποζημίωσε αργότερα.

Cara Delevingne

AP Photo/Alastair Grant

H Cara συνάντησε τον Weinstein μαζί μ’ έναν σκηνοθέτη στο lobby ενός ξενοδοχείου για να μιλήσουν για μια ταινία. Όταν ο σκηνοθέτης έφυγε κι έμειναν οι 2 τους, ο παραγωγός άρχισε να της απαριθμεί όλες τις ηθοποιούς με τις οποίες έχει κοιμηθεί και πώς τους έφτιαξε την καριέρα μαζί με άλλα ανάρμοστα. Στη συνέχεια εκείνος της ζήτησε ν’ ανέβει στο δωμάτιό του, εκείνη αρνήθηκε και ζήτησε να φύγει αλλά η βοηθός του την ενημέρωσε πως το αμάξι της δεν ήταν ακόμα έξω από το ξενοδοχείο, οπότε θα έπρεπε ν’ ανέβει λίγο πάνω μαζί του. “Φτάνοντας εκεί ανακουφίστηκα όταν είδα πως υπήρχε μία ακόμα γυναίκα στο δωμάτιο, σκέφτηκα πως ήμουν ασφαλής”. Αλλά αυτό κράτησε λίγο, αφού ο παραγωγός ζήτησε από τις 2 γυναίκες να φιληθούν. Η άλλη γυναίκα άρχισε να πηγαίνει προς το μέρος του. “Σηκώθηκα γρήγορα πάνω και τον ρώτησα αν ξέρει ότι μπορώ να τραγουδήσω. Κι άρχισα να τραγουδάω”, αναφέρει η Cara. Λίγο αργότερα ο Weinstein προσπάθησε να τη φιλήσει, εκείνη τον σταμάτησε και προσπάθησε να φύγει από το δωμάτιο.

Lea Seydoux

Vianney Le Caer/Invision/AP

“Με προσκάλεσε στο δωμάτιό του για ποτό. Πήγαμε πάνω μαζί. Ήταν δύσκολο να αρνηθώ γιατί είναι τόσο ισχυρός. Όλα τα κορίτσια τον φοβούνταν. Σύντομα η βοηθός του έφυγε και μείναμε οι δυο μας. Τότε άρχισε να χάνει τον έλεγχο. Μιλούσαμε στον καναπέ όταν ξαφνικά πήδηξε πάνω μου και προσπάθησε να με φιλήσει. Αναγκάστηκα να αμυνθώ. Είναι μεγαλόσωμος και χοντρός, οπότε έπρεπε να βάλω δύναμη για να αντισταθώ. Έφυγα από το δωμάτιό του απόλυτα αηδιασμένη. Δεν τον φοβόμουν, όμως. Γιατί ήξερα τι σόι άντρας ήταν” αποκαλύπτει η Seydoux, λέγοντας μάλιστα πως έκτοτε τον είδε πολλές φορές σε εκδηλώσεις να προσπαθεί να πείσει νεαρές γυναίκες να κοιμηθούν μαζί του.

Lena Headey

Jordan Strauss/Invision/AP

H Lena μοιράστηκε τη δική της ιστορία στο Twitter:

Ζήτησε να βρεθούμε για πρωινό. Φάγαμε, μιλήσαμε για ταινίες και μου έκανε ορισμένες ερωτήσεις για την ερωτική μου ζωή. Άλλαξα τη συζήτηση σε κάτι λιγότερο προσωπικό, μετά πήγε στο μπάνιο. Επέστρεψε και είπε Πάμε πάνω στο δωμάτιο, θέλω να σου δώσω ένα σενάριο, μπήκαμε στο ασανσέρ και η ενέργεια άλλαξε αμέσως. Ολόκληρο το σώμα μου τέθηκε σε υψηλό συναγερμό, το ασανσέρ ανέβαινε και του είπα Δεν ενδιαφέρομαι για τίποτα άλλο πέρα από δουλειά, σε παρακαλώ μην νομίζεις ότι μπήκα εδώ μαζί σου για κάποιον άλλο λόγο, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Δεν ξέρω τι με οδήγησε να μιλήσω εκείνη τη στιγμή, αλλά είχα την αίσθηση ότι δεν ήθελα να με πλησιάσει. Ήταν ήσυχος αφού μίλησα, αλλά φαινόταν έξαλλος. Βγήκαμε από το ασανσέρ και πήγαμε στο δωμάτιό του. Το χέρι του ήταν στην πλάτη μου και με έσπρωχνε μπροστά, δεν έλεγε λέξη, ένιωθα τελείως ανίσχυρη, προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα με το κλειδί του και δεν τα κατάφερνε και θύμωσε πολύ. Με πήγε πίσω στο ασανσέρ και με συνόδευσε έξω από το ξενοδοχείο, κρατώντας σφιχτά το χέρι μου, πλήρωσε για το αυτοκίνητό μου στο πάρκινγκ και ψιθύρισε στο αυτί μου Μην πεις σε κανέναν για αυτό, ούτε στον μάνατζερ, ούτε στον ατζέντη σου. Μπήκα στο αυτοκίνητο και ξέσπασα σε κλάματα”.

Lupita Nyong’o

Photo by Richard Shotwell/Invision/AP

Σε ένα δείπνο ο Weinstein της είπε “Ας μην χρονοτριβούμε. Έχω ένα δικό μου δωμάτιο πάνω όπου μπορούμε να ολοκληρώσουμε το γεύμα μας“. “Τον κοίταζα καλά καλά. Μου είπε να μην είμαι τόσο αφελής. Αν ήθελα να γίνω ηθοποιός έπρεπε να θέλω να κάνω τέτοιου είδους πράγματα. Αρνηθηκα, ζήτησα να φύγω και τον ρώτησα αν είναι όλα εντάξει μεταξύ μας. Εκείνος απάντησε “Δεν ξέρω για την καριέρα σου, αλλά εσύ θα είσαι εντάξει”. Ακούστηκε σαν απειλή και καθησυχασμός ταυτόχρονα. Δεν μπορούσα να είμαι σίγουρη για το τι ακριβώς ήταν“, γράφει η Nyong’o στους New York Times.

Lena Headey- 2005

Jordan Strauss/Invision/AP

”Ζήτησε να βρεθούμε για πρωινό. Φάγαμε, μιλήσαμε για ταινίες και μου έκανε ορισμένες ερωτήσεις για την ερωτική μου ζωή. Άλλαξα τη συζήτηση σε κάτι λιγότερο προσωπικό, μετά πήγε στο μπάνιο. Επέστρεψε και είπε Πάμε πάνω στο δωμάτιο, θέλω να σου δώσω ένα σενάριο, μπήκαμε στο ασανσέρ και η ενέργεια άλλαξε αμέσως. Ολόκληρο το σώμα μου τέθηκε σε υψηλό συναγερμό, το ασανσέρ ανέβαινε και του είπα Δεν ενδιαφέρομαι για τίποτα άλλο πέρα από δουλειά, σε παρακαλώ μην νομίζεις ότι μπήκα εδώ μαζί σου για κάποιον άλλο λόγο, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Δεν ξέρω τι με οδήγησε να μιλήσω εκείνη τη στιγμή, αλλά είχα την αίσθηση ότι δεν ήθελα να με πλησιάσει.

Ήταν ήσυχος αφού μίλησα, αλλά φαινόταν έξαλλος. Βγήκαμε από το ασανσέρ και πήγαμε στο δωμάτιό του. Το χέρι του ήταν στην πλάτη μου και με έσπρωχνε μπροστά, δεν έλεγε λέξη, ένιωθα τελείως ανίσχυρη, προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα με το κλειδί του και δεν τα κατάφερνε και θύμωσε πολύ. Με πήγε πίσω στο ασανσέρ και με συνόδευσε έξω από το ξενοδοχείο, κρατώντας σφιχτά το χέρι μου, πλήρωσε για το αυτοκίνητό μου στο πάρκινγκ και ψιθύρισε στο αυτί μου Μην πεις σε κανέναν για αυτό, ούτε στον μάνατζερ, ούτε στον ατζέντη σου. Μπήκα στο αυτοκίνητο και ξέσπασα σε κλάματα”.

 

Κεντρική φωτογραφία: (AP Photo/File)