ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρίγκιπας Harry-Meghan Markle: Η απόφαση να παραιτηθούν και η πρώτη «δήλωση» της βασίλισσας Ελισάβετ

AP Photo Matt Dunham, File

Ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle ανακοίνωσαν ότι θέλουν να «παραιτηθούν» από τα καθήκοντά τους ως μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας μέσα από ένα ποστ τους στο Instagram.

Η ανακοίνωση του Harry και της Meghan

«Μετά από μήνες περίσκεψης και εσωτερικών συζητήσεων, επιλέξαμε να κάνουμε την μετάβαση αυτή την χρονιά και να χαράξουμε ένα νέο προοδευτικό ρόλο μέσα σε αυτό τον θεσμό.

Σκοπεύουμε να υποχωρήσουμε από ”πρεσβύτερα” (σ.σ με την έννοια της αρχαιότητας) μέλη της βασιλικής οικογένειας και να δουλέψουμε για να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, συνεχίζοντας να στηρίζουμε την Υψηλότητα της, τη Βασίλισσα.

Με την υποστήριξή σας, ειδικά τα τελευταία λίγα χρόνια, αισθανόμαστε προετοιμασμένοι για να κάνουμε αυτή την προσαρμογή. Τώρα σχεδιάζουμε να ισορροπήσουμε τον χρόνο μας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Αμερικής, εξακολουθώντας να τιμάμε την βασίλισσα, την κοινοπολιτεία και τους προστάτες μας.

Η γεωγραφική ισορροπία του χρόνου θα μας επιτρέψει να μεγαλώσουμε τον γιο μας με εκτίμηση για τη βασιλική παράδοση, μέσα στην οποία γεννήθηκε, παρέχοντας παράλληλα στην οικογένειά μας την απόσταση για να εστιάσουμε στο επόμενο κεφάλαιο, που περιλαμβάνει το λανσάρισμα του νέου φιλανθρωπικού μας εγχειρήματος.

Ανυπομονούμε να μοιραστούμε όλες τις πληροφορίες για αυτό το επόμενο βήμα, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, καθώς συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Υψηλότατη, την Βασίλισσα, τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Δούκα του Cambridge και όλα τα σχετικά μέρη. Μέχρι τότε, σας παρακαλούμε να δεχτείτε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την διαρκή υποστήριξή σας».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” – The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) στις

Αυτό είναι το κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία τους στο ποστ στον επίσημο λογαριασμό τους. Και τώρα; Και τώρα βαράτε βιολιτζήδες. Θεωρώ πως αυτή η φράση είναι και πιο η ταιριαστή για την περίπτωση.

H αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ

Την ανακοίνωση Harry-Meghan ακολούθησε μία άλλη ανακοίνωση, αυτή τη φορά από τα ανάκτορα του Buckingham. Λέγε με Ελισάβετ. Η εκπρόσωπος των Ανακτόρων, για λογαριασμό της βασίλισσας, ανέφερε ότι ο Δούκας και η Δούκισσα του Sussex μάλλον βιάστηκαν να προβούν σε ανακοινώσεις καθώς το Παλάτι χαρακτήρισε το ζήτημα «περίπλοκο», τονίζοντας ταυτόχρονα πως «οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο».

«Οι συζητήσεις με τον Δούκα και την Δούκισσα του Sussex βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Κατανοούμε την επιθυμία τους να κάνουν μια διαφορετική προσέγγιση αλλά αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα που χρειάζονται χρόνο για να προχωρήσουν», ανέφερε το Παλάτι.

Σάλος στη Βρετανία

Μια θεωρητικά έγκυρη πηγή, κατέστησε σαφές ότι η ανακοίνωση ήταν μια προσωπική δήλωση και πως «τα μέλη της οικογένειας δεν είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο». Μια άλλη βασιλική πηγή είπε: «Είναι βαθιά άδικο για τη βασίλισσα που δεν αξίζει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο. Οι άνθρωποι είναι απλώς καταστροφικοί».

Την ίδια στιγμή ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Buckingham, Dickie Arbiter, σε δηλώσεις του στο BBC είπε πως ο πρίγκιπας Χάρι «λαμβάνει αποφάσεις με το συναίσθημα και όχι με τη λογική».

«Η καρδιά και όχι το μυαλό καθοδηγούν τον Harry. Η τεράστια σφαγή των μέσων ενημέρωσης αμέσως μετά τη γέννηση του Archie έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο ίδιος.