CELEBRITIES

Πριγκίπισσα Diana: Οι άγνωστες λεπτομέρειες του διαζυγίου της από τον Κάρολο

ASSOCIATED PRESS

Η αλήθεια είναι πως όταν γίνεσαι κομμάτι της βασιλικής οικογένειας της Ηνωμένου Βασιλείου, αυτομάτως, γίνεσαι κομμάτι της ιστορίας. Έτσι, ακόμα κι αν φέτος να συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Diana, η ζωή της δεν έχει πάψει να απασχολεί και να γίνεται θέμα για έρευνες που φέρνουν στο φως ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σχέση της με το παλάτι. Συνήθως σκοτεινές.  

Είναι γνωστό πως ο γάμος της με τον πρίγκιπα Κάρολο δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε πετυχημένος. Αντιθέτως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα θλιβερό κεφάλαιο στη ζωή και των δύο. 

ASSOCIATED PRESS

AP Images
Το βασιλικό ζεύγος το 1981.
 

Αιτία να γνωριστούν ήταν η μεγαλύτερη αδελφή της Diana, Lady Sarah McCorquodale, με την οποία έβγαινε πρώτα ο Κάρολος. Μετά από δώδεκα ραντεβού που βγήκαν οι δυο τους, το Φεβρουάριο του 1981 αρραβωνιάστηκαν και πέντε μήνες αργότερα παντρεύτηκαν. Το 1992, μετά από έντεκα χρόνια γάμου η σχέση τους είχε φτάσει σε τέλμα και η βασιλική οικογένεια δεν μπορούσε πλέον να το κρύψει.

Και τότε ανέλαβαν δράση η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος. Ο Φίλιππος έστειλε γράμμα στην Diana στο οποίο εξέφραζε την απογοήτευσή του τόσο για εκείνη, όσο και για τον Κάρολο και τις εξωσυζυγικές του σχέσεις. «Πάντα προσπαθώ να κάνω το καλύτερο για εσάς τους δύο, αλλά πλέον -το παραδέχομαι- δεν έχω κανένα ταλέντο ως σύμβουλος γάμου».

Κάθε προσπάθεια για επαναπροσδιορισμό του γάμου τους έβρισκε τοίχο όμως και έτσι το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, το παλάτι εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση του -«συναινετικού» πάντα- χωρισμού τους.

ASSOCIATED PRESS

AP Images
Το 1995 κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο BBC.

Λίγα χρόνια μετά το χωρισμό τους, η Diana σε μια τρομερά εξομολογητική συνέντευξή στον Martin Bashir του BBC αποκάλυψε λεπτομέρειες από τη ζωή της, συμπεριλαμβάνοντας τη μάχη της με τη βουλιμία, τις δικές της ιστορίες με άλλους συντρόφους, αλλά και τη σχέση του Καρόλου με την Camilla Parker Bowles φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει μια από τις πιο γνωστές της φράσεις: «Σε αυτό το γάμο ήμασταν τρεις, οπότε υπήρχε πολυκοσμία».

Τελικά, το 1995, η βασίλισσα Ελισάβετ, κουρασμένη και η ίδια από το να «καλύπτει» τα σκάνδαλα απιστίας του Καρόλου και της Diana, σχεδόν διέταξε το οριστικό διαζύγιό τους.

«Αφού εξέτασε την παρούσα κατάσταση, η βασίλισσα έγραψε τόσο στον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα συστήνοντας τους την άποψή της, η οποία είχε τη στήριξη του δούκα του Εδιμβούργου, ότι θα επιθυμούσε το διαζύγιο τους», έγραφε στην επίσημη ανακοίνωση του παλατιού. Στην επιστολή συμπλήρωνε ότι τόσο εκείνη όσο και ο Φίλιππος θα συνέχιζαν να στηρίζουν εκείνους και τα παιδιά τους.

ASSOCIATED PRESS

AP Images
Μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ, το 1987.
 

Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις διαπραγματεύσεων και συμφωνίες μεταξύ του ζεύγους και των εκπροσώπων της βασίλισσας το διαζύγιο τους έγινε πραμγατικότητα τον Αύγουστο του 1996. Από εκεί και πέρα, προέκυψαν καινούρια θέματα προς επίλυση.

Η βασίλισσα ας πούμε ήθελε η Diana να κρατήσει τα βασιλικά της δικαιώματα. Από την άλλη, ο Κάρολος ήταν κατηγορηματικά αρνητικός να γίνει κάτι τέτοιο και έτσι τα βρήκαν κάπου στη μέση. Η Diana κράτησε απλά τον τίτλο «πριγκίπισσα της Ουαλίας».

Η απώλεια των δικαιωμάτων διαχώρισε τη Diana από την υπόλοιπη οικογένεια με τέτοιο τρόπο ώστε, πλέον, έπρεπε να αποδίδει τιμές στα βασιλικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων της των παιδιών. Ο 14χρονος τότε πρίγκιπας William προσπάθησε να την παρηγορήσει λέγοντας: «Μην ανησυχείς μαμά, θα σου ξαναδώσω τα δικαιώματά σου μια μέρα όταν θα γίνω βασιλιάς».

H βασιλική οικογένεια την άφησε να κρατήσει το διαμέρισμά της στο παλάτι του Kensington -το οποίο σήμερα είναι η κατοικία του πρίγκιπα William, της Kate Middleton και των παιδιών τους. Επιπλέον, μπορούσε να χρησιμοποιεί τα μεταφορικά μέσα της βασιλικής οικογένειας και να χρησιμοποιεί τα διαμερίσματα και στο St.James Palace για ψυχαγωγία, εφόσον φυσικά είχε την άδεια της βασίλισσας. Τέλος, μπορούσε να κρατήσει όλα τα κοσμήματα που απέκτησε κατά τη διάρκεια του γάμου της με εξαίρεση την τιάρα Cambridge Lover που της είχε δώσει η πρώην πεθερά της σαν δώρο γάμου.

Τελικά, το παλάτι ανακοίνωσε επίσημα ότι σαν μητέρα των διαδόχων του θρόνου, η Diana, τυπικά, θα συνέχιζε να θεωρείται μέλος της βασιλικής οικογένειας. Φυσικά είχε ισότιμο δικαίωμα στην ανατροφή του William και του Harry που τότε ήταν 14 και 11 αντίστοιχα. Τα παιδιά θα περνούσαν χρόνο και με τους δύο γονείς του στις διακοπές τους από το σχολείο. Με λίγα λόγια, όλα έμοιαζαν να κυλούν εξαιρετικά πολιτισμένα μέχρι το 1997 που η Diana βρήκε τραγικό θάνατο στο γνωστό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. «Χαίρομαι πάντως που τη στιγμή του θανάτου της, η Diana συνέχιζε να θεωρείται μέλος της βασιλικής οικογένειας», είχε δηλώσει το 2007, η δικαστής Elizabeth Butler-Sloss που προέδρευσε στις υποθέσεις θανάτου της Diana και του Dodi Fayed.

Κεντρική φωτογραφία: Associated press