ΣΩΜΑ

Αντιμετώπιση της ξηροδερμίας με ενίσχυση της ενυδάτωσης

Τα δερμοκαλλυντικά συμβάλλουν στην ενυδάτωση και λείανση του δέρματος.

Συμπτώματα

Ξηρό και τραχύ δέρμα

Είναι εύκολο να αναγνωριστεί η ξηροδερμία τόσο από την όψη, όσο και από την αφή. Το ξηρό και τραχύ δέρμα έχει κοκκιώδη και τραχιά υφή. Επίσης, το δέρμα με ξηρές, άγριες πλάκες συνήθως σκάει και απολεπίζεται. Αυτή η ξηροδερμία μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα, κυρίως στα πόδια. Μεγάλες λευκές πλάκες φεύγουν από μεγάλες περιοχές του δέρματος.

Αίτια

Το ξηρό και τραχύ δέρμα οφείλεται στην έλλειψη υγρασίας και στην αφύσικη απολέπιση.

Το δέρμα γίνεται τραχύ λόγω των αλλαγών στον υδρολιπιδικό μανδύα της επιδερμίδας. Το νερό εξατμίζεται με ασυνήθιστα γρήγορο ρυθμό και το δέρμα χάνει τη φυσική του υγρασία, με αποτέλεσμα την αφύσικη απολέπιση. Τα κύτταρα συσσωρεύονται σε συστάδες και παραμένουν στην επιδερμίδα αντί να απορρίπτονται. Έτσι οι φολίδες φαίνονται έντονα και το δέρμα είναι τραχύ στην αφή. Το εξαιρετικά ξηρό δέρμα με λεπτές φολίδες ονομάζεται ξήρωση. Διάφοροι παράγοντες κάνουν το δέρμα ολοένα και πιο ξηρό και τραχύ και συμβάλλουν στην εμφάνιση ξηροδερμίας όπως: ·         γενετική προδιάθεση

– συχνή και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο

– ψυχρός καιρός και άνεμος

– σκληρά προϊόντα καθαρισμού Η τραχιά και κοκκιώδης υφή του δέρματος στο πρόσωπο και το σώμα μπορεί επίσης να προκαλείται από δερματικές διαταραχές όπως η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα και η ιχθύωση.

Αντιμετώπιση

Αντιμετώπιση της ξηροδερμίας: ειδικά προϊόντα φροντίδας για λείανση του δέρματος

Πρώτα απ’ όλα, το ξηρό και τραχύ δέρμα απαιτεί ενυδάτωση-αναζωογόνηση σε βάθος. Τα δερμοκαλλυντικά είναι ειδικά σχεδιασμένα για την αποκατάσταση του ελλιπούς υδρολιπιδικού μανδύα και έτσι συμβάλλουν στη ρύθμιση της απολέπισης και την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας. Τα ενυδατικά αυτά πρέπει να εφαρμόζονται σε όλο το σώμα καθημερινά, ιδιαίτερα στις πιο ευαίσθητες περιοχές, όπως τα πόδια. Επίσης, προτείνουμε:

– να καθαρίζετε το δέρμα σας με απαλά και όχι σκληρά προϊόντα καθαρισμού, όπως gel χωρίς σαπούνι και άρωμα

– να κάνετε ντους και όχι μπάνιο

– όταν κάνετε μπάνιο, να μην μένετε στο νερό για πολλή ώρα

– να πλένεστε με χλιαρό νερό

– να αποφεύγετε τα μάλλινα ρούχα, που μπορεί να τρίβονται και να ερεθίζουν το δέρμα

– να προστατεύεστε από το κρύο και τον ήλιο

– να πίνετε αρκετές ποσότητες νερού

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση και θεραπεία της ξηροδερμίας, συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου.