ΜΑΛΛΙΑ

5 λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά σου

Το φθινόπωρο το φαινόμενο της τριχόπτωσης είναι συχνότερο σε γυναίκες και άνδρες, όπως και την άνοιξη. Φυσικά έχει να κάνει με την εποχή και ως ένα σημείο είναι φυσιολογικό -έως 100 τρίχες ημερησίως- αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συμβάλλουν και εντείνουν το πρόβλημα.

Ξεπερνώντας λοιπόν την κληρονομικότητα και την εποχή, οι λόγοι που κάνουν τις τρίχες σου αδύναμες και εν τέλει να πέφτουν είναι πολλοί και καλό θα ήταν να ερευνηθούν. Το styling έχει το δικό του ρόλο αλλά η διατροφή συνδέεται πολύ συχνά με τη διατήρηση της υγείας της τρίχας. Τι μπορεί να φταίει λοιπόν που βλέπεις τις τρίχες σου στο μαξιλάρι, στο νιπτήρα, πάνω στα ρούχα σου ή όπου αλλού μπορείς να φανταστείς;

1. Πρωτεΐνη. Είναι χρήσιμη για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού και συγκεκριμένα για το ζήτημα, η έλλειψή της σταματά την ανάπτυξη της τρίχας. Για να έχεις την επαρκή ποσότητα πρέπει να φροντίζεις να παίρνεις 46γραμ. πρωτεΐνης καθημερινά από τη διατροφή σου.

2. Σίδηρος. ”Οι φακές και το σπανάκι θα σε κάνουν δυνατό” έλεγε η μαμά σου και είχε δίκιο. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες μεταξύ 19 και 50 χρειάζονται καθημερινά 18mg σιδήρου για να διατηρήσουν και την υγεία της ρίζας των μαλλιών τους.

3. Το συχνό styling με εργαλεία, όπως το σίδερο ισιώματος μαλλιών και αυτό για τις μπούκλες φθείρουν την τρίχα. Κι αυτό προφανώς έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να πέφτουν. Γι’ αυτό, όπως έχουμε πει, πριν ξεκινήσεις το styling φρόντισε να περάσεις στα μαλλιά σου ένα anti-heat προϊόν που θα προστατεύσει την τρίχα από τη ζημιά που της προκαλεί η θερμότητα.

4. Μετά τη γέννα πολλές γυναίκες συνήθως χάνουν πολλά μαλλιά. Ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όλες χαίρονται τα πλούσια και λαμπερά μαλλιά τους, μόλις γεννούν βλέπουν όλες εκείνες τις τρίχες που έπρεπε να είχαν ξεφορτωθεί τους 9 μήνες, να πέφτουν τώρα όλες μαζί.

5. Το άγχος είναι κι εδώ βασική αιτία της έντονης τριχόπτωσης. Αν το παρατηρήσεις θα συνειδητοποιήσεις ότι τις μέρες που πρέπει να προλάβεις ένα deadline, περιμένεις μια σημαντική απάντηση ή ότι άλλο μπορεί να σου προκαλεί στρες, η τριχόπτωση είναι πιο έντονη.

Και για να μην πανικοβάλλεσαι, πρέπει να σου πω ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς με τις τρίχες που μένουν στη βούρτσα όταν χτενίζεσαι ή με αυτές που μένουν στη μπανιέρα όταν λούζεσαι. Είναι βασική λειτουργία του οργανισμού να απομακρύνει τις τρίχες που δεν είναι υγιείς. Προφανώς όταν υπάρξει πρόβλημα θα το καταλάβεις κι όταν γίνει σοβαρό, οι εξετάσεις στο γιατρό πρέπει να είναι η πρώτη σου κίνηση.