ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αθηνά – Αλβάρο: Υπάρχει τελικά η “κατάρα” των Ωνάσηδων;

H είδηση, που πρωτοδημοσιεύτηκε στη βραζιλιάνικη εφημερίδα ''Epoca'' πριν από λίγες μέρες, κάνει το γύρο του κόσμου: η Αθηνά Ωνάση και ο Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο, συζητάνε για διαζύγιο, μετά από 11 χρόνια γάμου.

Σκόρπιες ενδείξεις, εδώ κι εκεί, το επιβεβαιώνουν: εκείνη εμφανίστηκε σε πρόσφατα ιππικά τουρνουά χωρίς να φοράει τη βέρα της. Ήταν μόνη της και έδειχνε θλιμμένη. Κι εκείνος, διέγραψε όλες – ή σχεδόν όλες, εκτός από δύο – τις φωτογραφίες της από το λογαριασμό του στο Instagram, και ποστάρει διφορούμενα μηνύματα: ”Ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι, μέχρι τη στιγμή που το να είσαι δυνατός είναι η μόνη σου επιλογή”.

© Getty Images / Ideal Image

Οι κοντινοί τους άνθρωποι επιβεβαιώνουν πως το ζευγάρι περνάει ”μια ψυχολογική κρίση”. Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά ; Το γαϊτανάκι των φημών είναι ανεξέλεγκτο. Το γερμανικό site Βunte.com έγραψε πως ο Ντόντα την απάτησε με μια Ισπανίδα καλλονή και η Αθηνά τον έπιασε στα πράσα.

Η Αθηνά – μια άλλη Αθηνά, πιο λεπτή, πιο ξανθιά, πιο γυναίκα – δεν είχε μάτια παρά μόνο για κείνον, ”κρεμόταν” σχεδόν από πάνω του. ”Λες και φοβάται μην τον χάσει ξαφνικά”, ψιθύριζε ο κόσμος…

Αλλού, γράφεται πως αιτία του διαζυγίου είναι η απροθυμία της Αθηνάς να κάνει παιδιά. Πιστεύει, λένε, πως ”οι ρίζες των Ωνάσηδων πρέπει να εκλείψουν, γιατί φέρνουν μέσα τους κατάρα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας”. Τη δοκίμασε κι εκείνη. Νιώθει καταραμένη να είναι άτυχη παντού, ακόμα και στον έρωτα – ιδίως σ’αυτόν.

Ένας μεγάλος έρωτας

Η Αθηνά Ωνάση ήταν μόλις 17 χρονών, όταν γνώρισε, στην περιώνυμη σχολή ιππασίας του Νέλσον Πεσόα, στις Βρυξέλλες τον άντρα της ζωή της: τον ιππέα και κάτοχο δύο χάλκινων μεταλλίων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και του Σίδνεϊ, Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο. Βραζιλιάνο, 30χρονος playboy, με σκούρα, παιχνιδιάρικα μάτια. Όταν την κοίταξαν, δεν είχε καμιά ελπίδα. Σε μια στιγμή, ο ”Ντόντα” έγινε ο άντρας της ζωής της. Ο πρώτος της  μεγάλος έρωτας – και μέχρι σήμερα, ο μοναδικός.

Ο ίδιος ο Αλβάρο, μιλώντας πέρυσι στο “Vanity Fair” είχε αποκαλύψει  κάποιες λεπτομέρειες από την αρχή της σχέσης του με την Αθηνά ”Η κοινή μας ζωή περιστρέφεται γύρω από την ιππασία. Και, ναι, γνωριστήκαμε μέσα από το άθλημα. Η μητέρα της κόρης μου με είχε εγκαταλείψει, καθώς δεν μπορούσε να αντέξει τα συνεχή ταξίδια μου. Και είχε πάρει μαζί της και τα παιδιά: την – 2 ετών τότε-  Βιβιάν και τον 5χρονο γιο της από τον πρώτο γάμο της,τον Φερνάντο. Υπέφερα από το τέλος της σχέσης μας. (Η Αθηνά) με πλησίασε δειλά, με ευαισθησία, η οποία από τότε συνοδεύει την αγάπη μας. Εγώ χάιδευα το άλογό μου. Η Αθηνά περνούσε από δίπλα και μόλις είδε το πρόσωπό μου, με ρώτησε γιατί ήμουν τόσο θλιμμένος. Τότε άναψε η φλόγα του έρωτά μας”.

© Getty Images / Ideal Image

Ήταν μια φλόγα, που σύντομα θα φούντωνε και θα τους έκαιγε και τους δύο. Λίγο καιρό μετά τη γνωριμία τους, έφυγαν για διακοπές στην Ταϊλάνδη. Επέστρεψαν πάλι στη Βραζιλία, μέχρι που αποφάσισαν να συζήσουν για ένα διάστημα στις Βρυξέλλες, πριν εγκατασταθούν οριστικά στο Σάο Πάολο. Στις κοινές φωτογραφίες τους – πάντα, στη διάρκεια κάποιου τουρνουά – ήταν πάντα, αγκαλιά, μιλούσαν, γελούσαν αντάλλασσαν φιλιά, έδειχναν ερωτευμένοι. Η Αθηνά – μια άλλη Αθηνά, πιο λεπτή, πιο ξανθιά, πιο γυναίκα – δεν είχε μάτια παρά μόνο για κείνον, ”κρεμόταν” σχεδόν από πάνω του. ”Λες και φοβάται μην τον χάσει ξαφνικά”, ψιθύριζε ο κόσμος…

”Είναι ένας λύκος μεταμφιεσμένος σε πρόβατο Ντόντα, ελπίζω μια μέρα να σε συγχωρέσει ο Θεός γι’ αυτό που μου έκανες. Λυπάμαι την Αθηνά. Ποτέ δεν θα γνωρίσει την αληθινή αγάπη”

Ο γάμος της Αθηνάς, όμως, με τον Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο τελέστηκε με τη χλιδή που θα άρμοζε σε μια Ωνάση. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2005, στο Μουσείο Τέχνης Maria Luisa & Oscar Americano Foundation, στην αριστοκρατική περιοχή Μορούμπι του Σάο Πάολο, 1.000 μπουκάλια σαμπάνια μπήκαν στον πάγο και, περίπου,750 καλεσμένοι κλήθηκαν να πιούν στην υγειά του ζευγαριού.

Περίπου 450 φύλακες ασφαλείας επαγρυπνούσαν, καθώς οι παπαράτσι του κουτσομπολίστικου ”Caras” πάσχιζαν μέσα από ένα ελικόπτερο να ξεκλέψουν ένα πολύτιμο ενσταντανέ από το γάμο. Λαμπερή, μες στο στράπλες Valentino νυφικό της, η Αθηνά έμοιαζε να αδιαφορεί για όλα αυτά – τις κάμερες, τους παπαράτσι, ελικόπτερα , τους ψιθύρους, το ερώτημα που την κύκλωνε: θα πετύχαινε αυτός ο γάμος; Ο Ντόντα ήταν ο άντρας που της ταίριαζε ή ένας γοητευτικός, μελαχρινός τυχοδιώκτης ; Η Αθηνά είχε διαλέξει σωστά, ή θα διαιώνιζε την κατάρα που κρεμόταν σαν βαρύ σύννεφο πάνω από το όνομα ”Ωνάση”; Ένα ερώτημα αναπάντητο – μέχρι σήμερα.

Η ήσυχη ζωή μιας χρυσής κληρονόμου

Μέχρι σήμερα, ούτε η Αθηνά ούτε ο Αλβάρο δεν άφησαν ποτέ να εννοηθεί πως ο γάμος τους περνούσε κρίση. Το ζευγάρι ζούσε μια ήσυχη και κάπως βαρετή ζωή, αρχικά στη Βραζιλία και τα τελευταία χρόνια  στο Βέλγιο, στην Αμβέρσα, που είναι κοντά στο ιδιόκτητο κέντρο τους εκτροφής και εκπαίδευσης αλόγων. Μια ζωή ”αθλητική”, σχεδόν μοναστική, χωρίς εξόδους, φίλους, ταξίδια, γλέντια – πράγμα παράξενο, τουλάχιστον για ένα κορίτσι που έκλεισε φέτος τα 31.

Αλλά ο Αλβάρο επέμενε πως η ηλικία, στην περίπτωσή τους δεν είχε καμία σημασία ”Πάντα λέω πως η Αθηνά με έσωσε, αλλά ίσως να την έσωσα κι εγώ. Από την αρχή αισθανθήκαμε πως δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωριστά, ο ένας χωρίς τον άλλο”. Ο ίδιος είχε αναφερθεί και στην κοινή καθημερινότητά τους: ”Ξυπνάμε κάθε πρωί στις 6 και μιλάμε με τα άλογά μας. Μετά το πρωινό κάνουμε πέντε ώρες προπόνηση. Το απόγευμα το πρόγραμμα έχει δυο ώρες γυμναστική, για μυϊκή ενδυνάμωση”.

© Getty Images / Ideal Image

Την ειδυλλιακή εικόνα μιας απλής οικογενειακής ευτυχίας συμπλήρωναν τα δυο παιδιά του, η 14χρονη Βίβιαν και ο Φερνάντο, σήμερα 18 χρονών. Όπως κάθε καλή νοικοκυρά και μητέρα, η Αθηνά ετοίμαζε το πρωινό των παιδιών, τα πήγαινε σε προπονήσεις ποδοσφαίρου,  μαθήματα ιππασίας, παιδικά πάρτι. Τα βράδια, τα περνούσαν πάλι όλοι μαζί, παίζοντας παιχνίδια ή χαζεύοντας family movies στο DVD. Στόχος του ζευγαριού, βέβαια ήταν να αποκτήσει κάποτε ένα δικό του παιδί – μόνο που το παιδί αυτό δεν ερχόταν. ”Θέλουμε να κάνουμε και δικά μας παιδιά, αλλά περιμένουμε το κατάλληλο timing. Για την ώρα, προηγούνται οι υποχρεώσεις της Αθηνάς, ως ιππεύτριας”.

Σκιές στον παράδεισο

Αν σκύψει όμως κανείς και κοιτάξει πιο προσεκτικά αυτό το ηλιόλουστο οικογενειακό κάδρο, θα δει σκιές: η μία είναι η αυτοκτονία της πρώην συντρόφου του Αλβάρο, το 2011. Η πανέμορφη, προκλητική, ασταθής Σιμπέλ – ένα εκρηκτικό μοντέλο, που συνήθιζε να δηλώνει δημόσια πως ”ο Ντόντα με παράτησε για τα λεφτά της Αθηνάς”, βούτηξε στο κενό από τον έβδομο όροφο του διαμερίσματός της στο Σάο Πάολο. Πίσω της, άφησε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα, όπου μιλούσε για την απόγνωση του να ζει χωρίς τα δυο παιδιά της, και καθιστούσε τον άπληστο Aλβάρο  υπεύθυνο για τα δεινά της. ”Είναι ένας λύκος μεταμφιεσμένος σε πρόβατο Ντόντα, ελπίζω μια μέρα να σε συγχωρέσει ο Θεός γι’ αυτό που μου έκανες. Λυπάμαι την Αθηνά. Ποτέ δεν θα γνωρίσει την αληθινή αγάπη”, κατέληγε.

Το γαϊτανάκι των φημών είναι ανεξέλεγκτο. Το γερμανικό site Βunte.com έγραψε πως ο Ντόντα την απάτησε με μια Ισπανίδα καλλονή και η Αθηνά τον έπιασε στα πράσα.

Κι άλλες σκιές. Η φημολογία πως η Αθηνά ξεπουλάει την τεράστια περιουσία της για να συντηρήσει το πανάκριβο πάθος του άντρα της για την ιππασία. Ψίθυροι πως είναι σοβαρά άρρωστη, πως ήταν έγκυος και απέβαλε, πως υποφέρει από νευρική ανορεξία. Για το τελευταίο, ειδικά, θα αρκούσε να ρίξει κανείς μια ματιά στις φωτογραφίες της και να δει πώς άλλαξε τα τελευταία 11 χρόνια.  Το κορίτσι που έσφυζε από ζωντάνια, που γελούσε και έλαμπε, έχει μεταμορφωθεί σε μια τρομακτικά αδύνατη, άσχημη, πρόωρα γερασμένη γυναίκα.

© Getty Images / Ideal Image

Μια γυναίκα φοβισμένη, κυνηγημένη, λες, από μια κακή μοίρα  – και πώς όχι ; Τον Νοέμβριο του 2012, στη διάρκεια μιας προπόνησης είχε μια επώδυνη πτώση από το άλογο, που και παραλίγο να την αφήσει ανάπηρη. Κατάφερε να αναρρώσει. Πέρυσι, κατά τη διάρκεια των αγώνων Ιππασίας στη Γενεύη  το αγαπημένο της άλογο, η 11χρονη φοράδα Αd Camille Z, έπεσε και χτύπησε σοβαρά.

Αναγκάστηκε να τη θανατώσει. Και πριν από λίγες μέρες, στη Γαλλία, χάθηκε ακόμα ένα άλογο της οικογένειας, όταν, επιστρέφοντας από τη Γαλλία με το φορτηγό, το όχημα ενεπλάκη σε ένα σοβαρό τροχαίο. Το  συγκεκριμένο άλογο, μάλιστα, ήταν το αγαπημένο της και το αγαπημένο της κόρης του Ντόντα, της μικρής Βιβιάν.

Η Αθηνά, λένε, είναι απαρηγόρητη – πρώτα οι απώλειες, τώρα η προδοσία του μοναδικού άντρα που αγάπησε. Ίσως αυτή η περιβόητη ”κατάρα” των Ωνάσηδων, να μην είναι, τελικά, μόνο ένας μύθος.