ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το αδικοχαμένο 15χρονο μοντέλο από τη Ρωσία πληρωνόταν με μόλις 7 ευρώ την ημέρα

Ανέβασε πυρετό κατά τη διάρκεια μίας επίδειξης μόδας διάρκειας 12 ωρών στη Σαγκάη. Κατέρρευσε λίγο πριν βγει για άλλη μία φορά στην πασαρέλα. Παρέμεινε σε κώμα για 2 μέρες, αλλά δεν τα κατάφερε. Η Vlada Dzyuba από τη Ρωσία σε λίγες μέρες θα γινόταν 15 ετών.

Στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η Vlada, ένα κορίτσι υπερβολικά αδύνατο, αδύναμο και πάντα κουρασμένο, έπασχε από χρόνια μηνιγγίτιδα. Η μόνιμη εξάντληση που ένιωθε, πέρα από την ασθένεια που δεν γνώριζε ότι είχε, οφειλόταν στις ατέλειωτες ώρες δουλειάς. Σύμφωνα με όσα βγήκαν στην επιφάνεια, μετά θάνατον δυστυχώς, το κορίτσι δούλευε πολύ περισσότερο από τις 3 ώρες εβδομαδιαίως που υπαγόρευε το συμβόλαιό της με το κινέζικο πρακτορείο μοντέλων, και μόλις για 7 ευρώ και 10 λεπτά την ημέρα, αν εξαιρέσεις τα χρήματα που της κόστιζε η διαμονή της στην Κίνα. 

Η Vlada Dzyuba δεν είχε ιατρική περίθαλψη και όπως έλεγε, δίσταζε σε σημείο φόβου να ζητήσει βοήθεια. Η οικογένεια της έφηβης έχει απευθυνθεί ήδη στις ρωσικές αρχές ώστε να αποδοθούν ευθύνες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, οι δικοί της άνθρωποι δεν έχουν τα χρήματα ώστε να μεταφερθεί η σορός της στη Ρωσία, γι’ αυτό και θα αποτεφρωθεί στην Κίνα. Οι στάχτες της θα φτάσουν στους γονείς της μετά από έναν μήνα. Πληροφορίες θέλουν τη Vlada να είχε πάρει μέρος σε φωτογράφηση κοσμημάτων διάρκειας 13 ωρών πριν την επίδειξη όπου κατέρρευσε.

Η σοκαριστική υπόθεση της Vlada Dzyuba ας είναι η τραγική αφορμή ώστε να βγουν στο φως χωρίς άλλη καθυστέρηση όλες εκείνες οι αντίστοιχες περιπτώσεις εκμετάλλευσης ανήλικων (και ενήλικων) μοντέλων, που κρύβονται καλά μέσα στην κατά τ’ άλλα λαμπερή βιομηχανία της μόδας.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Markus Schreiber