ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Roman Polanski: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση 10χρονου μοντέλου

Ο χαμός που προκλήθηκε από το σκάνδαλο Weinstein και τις δεκάδες γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να πουν τη δική τους ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης ή/ και βιασμού από τον παραγωγό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές γυναίκες, που τόσο καιρό ντρέπονταν να μιλήσουν για τις δικές τους αντίστοιχες εμπειρίες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η καλλιτέχνης Marianne Barnard, η οποία μίλησε για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από τον Roman Polanski το 1975, όταν ήταν 10 χρόνων.

Κάπου εδώ να σου θυμίσουμε ότι ο σκηνοθέτης έχει κατηγορηθεί και καταδικαστεί το 1977 για τον βιασμό της 13χρονης Samantha Geimer και αφού έμεινε στη φυλακή για 42 ημέρες, διέφυγε στην Ευρώπη, όπου και ζει εξόριστος.

Η Barnard μίλησε στην εφημερίδα Sun και αποκάλυψε ότι ο σκηνοθέτης την παρενόχλησε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης που έγινε σε παραλία της Καλιφόρνια και ενώ η μητέρα της έλειπε.

Η παραλία ήταν κοντά στο Μαλιμπού, που είχα μεγαλώσει. Υπήρχαν κάτι βράχια εκεί, όπου με φωτογράφισε. Στην αρχή είχα καταλάβει ότι θα πάω στην παραλία με την μαμά μου, ήμασταν εκεί για λίγο μόνες και μετά ήρθε και εκείνος. Μου εξήγησε ότι αυτός ο άντρας θα με βγάλει φωτογραφίες να φοράω ένα γούνινο παλτό. Νόμιζα ότι θα έμπαιναν σε περιοδικό οι φωτογραφίες μου. Φορούσα το μπικίνι μου και νόμιζα ότι θα ήταν επαγγελματική φωτογράφιση, είχα εργαστεί ξανά ως μοντέλο, οπότε δεν μου φάνηκε περίεργο όλο αυτό. Πρώτα με φωτογράφισε με το μπικίνι, μετά με το παλτό και μετά μου είπα να βγάλω το πάνω μέρος του μαγιό, κάτι που δεν με ενόχλησε γιατί ήμουν 10 ετών και κυκλοφορούσα συχνά χωρίς μαγιό. Αλλά μετά ήθελε να βγάλω και το κάτω μέρος του μαγιό και δεν ένιωθα πια άνετα. Μετά από λίγο κατάλαβα ότι λείπει η μαμά μου, δεν ξέρω πού πήγε και δεν θυμάμαι να την βλέπω να φεύγει. Τότε ήταν που με κακοποίησε”.

Η καλλιτέχνης είπε ότι υπέφερε από μετατραυματικό στρες και κλειστοφοβία και ότι ελπίζει στη διαγραφή του σκηνοθέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που απονέμει τα Όσκαρ, όπως έγινε και με τον Harvey Weinstein.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Alastair Grant, File